Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 27 sep 2020

4 verschillende opties raambekleding voor privacy én licht in huis

Wij Nederlanders staan erom bekend dat we onze huizen graag aan iedereen laten zien. Maak ‘s avonds eens een rondje door de buurt en je zal zien dat je bij velen ongegeneerd naar binnen kunt gluren. Wil jij dit níét, en snak je naar wat meer privacy? Dan is raambekleding de oplossing.

Hoewel binnenkijken echt onze hobby – en stiekem ook ons werk, check onze binnenkijkers maar – is, kan het ook een beetje vervelend zijn als elke voorbijganger altijd kan zien wat jij thuis aan het doen bent. In dit artikel geven we vier tips voor raambekleding waarmee je meer privacy creëert en tegelijkertijd genoeg daglicht binnenlaat.

4 x lichtdoorlatende raambekleding met voldoende privacy

1. Combineer privacy met lichtinval

Wil je wat meer privacy en ben je bang dat het snel te donker wordt als je iets voor het raam hangt? Overweeg dan jaloezieën. Het voordeel hiervan is dat je zelf wel naar buiten kunt kijken.

Als het uitzicht voor jou niet zo belangrijk is zijn half-transparante gordijnen ook heel fijn. Die laten namelijk wel daglicht door, maar je kan er niet (of nauwelijks) doorheen kijken.

2. Gebruik verschillende materialen voor je raambekleding

Door verschillende materialen te mixen maak je de ruimte een stuk spannender. Ook bij de raambekleding is het slim om verschillende materialen te combineren.

Dit zorgt niet alleen voor een interessante look, maar het is ook een handige manier om meerdere functies te combineren. Donkere gordijnen laten bijvoorbeeld niet veel licht door en zijn daarom goed te combineren met semi-transparante raambekleding. Zo blijft het overdag lekker licht en kun je ‘s avonds de ramen helemaal afsluiten.

3. Variatie en consistentie

In de keuken heb je misschien ander soort raamkleding nodig dan in de slaapkamer. Misschien heb je in de woonkamer wel helemaal geen behoefte aan privacy, maar in de slaapkamer natuurlijk wel.

Ga je meerdere ramen in huis ‘afschermen’? Bedenk dan of je in het gehele huis één soort gordijn of luik wilt doortrekken, of dat je gaat voor variatie. Je kunt bijvoorbeeld wel in elke slaapkamer dezelfde soort gordijnen hangen, maar in de woonkamer of keuken weer voor een heel ander soort raambekleding kiezen.

4. Bedek niet het hele raam met raambekleding

Misschien ken je dat plakfolie voor de ramen wel. De meeste mensen plakken dat op het onderste deel van het raam, zodat je niet zo goed naar binnen kunt gluren. Plakfolie vinden we niet echt een stijlvolle oplossing, maar het idee erachter is wel slim.

Je hoeft namelijk niet gordijnen of jaloezieën voor het hele raam te hangen om wat meer privacy te creëren. Integendeel, door een raam half ‘open’ te laten komt er meer licht naar binnen terwijl je ook genoeg privacy behoudt.

Meer raambekleding waar je blij van wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 verschillende opties raambekleding voor privacy én licht in huis
Sluiten