Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 13 sep 2019

Niet dekkende verf, strepen of blaasjes? Zo los je verfproblemen op

Afgebladderde verf, verkleuringen of duidelijk zichtbare strepen. Laten we even eerlijk zijn: een het is héél lastig om een muur of diy project in één keer goed te verven. Heb je een probleem met verf? Met deze tips los je het op. We weten het zeker: jij kan straks schilderen als een expert.

Om te schilderen heb je doorzettingsvermogen en geduld nodig om het zonder problemen te leren. Oefening baart immers altijd kunst. Om ook jouw muur om te toveren tot een kunstwerk, hebben wij een lijst met problemen die je kan tegenkomen tijdens het schilderen én hoe je ze oplost.

Help! Er komen blaasjes in de verf

Blaasjes in de verf ontstaan als het hout dat je schildert te warm is, bijvoorbeeld door zonlicht. Ook kunnen de blaasjes volgens Betere Schilder ontstaan door vochtinsluiting in de ondergrond en het te snel opwarmen en drogen van de bovenste verflaag.

De blaasjes worden gevuld met lucht en zetten uit. Vaak ontstaan blaasjes in schilderwerk bij (grof)porig hout. Je kan blaasvorming voorkomen door een porievuller te gebruiken om de poriën in het hout te vullen. Het is belangrijk dat je de aangebrachte verflaag uit de zon haalt.

Zijn er toch blaasjes ontstaan? Verwijder de oude verflagen, reinig en schuur de ondergrond en breng nieuwe verf aan.

Afbladderende verf?

Het afbladderen van verf vindt plaats bij zowel oude als nieuwe verflagen. Het kan ontstaan doordat de verf aangebracht is op ondergrond die te vochtig is. Een andere oorzaak is een te hoge luchtvochtigheid in de kamer op het moment dat je schildert, en ook als je verschillende soorten verf over elkaar aanbrengt, heb je een risico op scheurvorming.

De oplossing zit niet zo simpel in elkaar, helaas. Je moet de bestaande verflaag verwijderen en wegschrapen. Daarna kun je nieuwe lagen aanbrengen.

Heb je een muur net geschilderd en bladert de verf er al af? Dan kan het zijn dat de muur niet goed ontvet is.

Probleem: de verf dekt niet

Je hebt net dat leuke kleurtje op de muur zitten en je ziet het meteen: hij dekt niet. Dit probleem met verf komt vooral voor donkere verf. De eerste laag dekt niet, en soms zelfs de tweede ook nog niet. Denk niet dat je het kan oplossen met een extra dikke laag verf! Dan gaat de verf druipen of rimpelen en zal de verf niet drogen.

Wat je het beste kan doen is een grijze grondverf gebruiken als je een donkere verflaag op je muur wil.

Een andere optie: grondverf in de gewenste kleur laten mengen. Hoe lichter de kleur, hoe lichter de grondverf. Maar denk eraan: laat de grondverf goed drogen, anders heb je hetzelfde effect als bij een te dikke verflaag.

Druppels op de muur door druipende verf

Druipers in de verf ontstaan door te dikke verflagen die niet goed verdeeld zijn, maar kunnen ook voorkomen bij te dunne verf. We kunnen je alvast gerust stellen: druipers helemaal voorkomen is bijna onmogelijk. Bij randjes en in de hoekjes hoopt verf zich op. Check je geverfde stuk muur of hout daarom regelmatig en corrigeer de druipers met een klein kwastje.

Is de verf al opgedroogd? Geen zorgen, even schuren en na de volgende verflaag zie je er niets meer van.

Je krijgt de verf niet streeploos op de muur

We benadrukken het nog een keer: een te dikke laag verf is niet goed! Het laat strepen en sporen achter en je kwastaanzet is zichtbaar. Het is beter om twee dunne verflagen aan te brengen dan één dikke. Let op: als je te langzaam werkt, zal de verf opdrogen en dan loopt de verf niet goed in elkaar over.

Strijk de verf goed uit en laat de verfstrepen in elkaar overvloeien. Na het aanbrengen moet de verf mooi egaal worden. Tip: een roller zorgt vaak voor een egalere verflaag dan een kwast.

Meer tips over klussen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Betere SchilderGamma

Reageer op artikel:
Niet dekkende verf, strepen of blaasjes? Zo los je verfproblemen op
Sluiten