Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 2 jan 2016

Prachtige kleurbeelden van het Rotterdam vóór de oorlog

Hoe Rotterdam er vroeger uitzag, weten we eigenlijk alleen maar van schilderijen en oude zwart-wit foto’s. En dat is zonde, want net als Amsterdam kende Rotterdam vroeger vele grachten met daarbij horende grachtenpanden. Maar door deze nieuwe kleurbeelden van de havenstad kunnen we ons nu een stuk beter voorstellen hoe de mensen in Rotterdam woonden en van welke prachtige uitzichten zij konden genieten.

Na het bombardement in de tweede wereldoorlog werd besloten om de beschadigde gebouwen niet te renoveren maar om ze te slopen, zodat er meer ruimte vrijkwam voor de moderne gebouwen die we nu kennen. Het is een groot verschil met onderstaande beelden!

Speciale druktechniek

Maar hoe hebben we dan opeens zulke prachtige beelden in kleur tot onze beschikking? De beelden zijn tot stand gekomen door de Photochrom-techniek. Hierbij wordt een kleurenafdruk gemaakt van het negatief van de zwart-wit foto. Dit geeft ons een unieke kijk op hoe de moderne stad aan de Maas er vroeger vóór de bombardementen in 1940 uitzag.

Ben je benieuwd naar meer foto’s? Bekijk dan het artikel van onze vrienden van Froot! Ook hebben we een mooie timelapse video waarin de moderne architectuur prachtig wordt weergegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.froot.nl

Reageer op artikel:
Prachtige kleurbeelden van het Rotterdam vóór de oorlog
Sluiten