Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 13 sep 2021

Zo houd je je porseleinen theeservies mooi (zelfs als je ‘ m vaak gebruikt)

Bij de echte theeliefhebbers kan er thuis eigenlijk geen porseleinen servies ontbreken. Zelfs als je niet durft je servies te gebruiken wanneer je thee drinkt, wil je er eigenlijk wel een in huis hebben. Je kan een theeservies namelijk mooi op display zetten in een glazen kast.

Maar wat als je het toch uit de kast wilt halen voor speciale gelegenheden? Wij hebben wat manieren voor je uitgeschreven waardoor je gerust (maar nog steeds zorgvuldig) van je servies gebruik kunt maken.

Zo blijft je porseleinen servies mooi

Voor dat je thee gaat drinken

Natuurlijk is het belangrijk dat je je theeservies goed schoonmaakt wanneer je voor het eerst er thee uit gaat drinken. Je hoeft daarbij geen zeep te gebruiken, maar het is wel aangeraden om zuiveringszout te gebruiken.

Vul je theepot met heet water en voeg er een of twee lepels bakpoeder aan toe. Laat het dan een paar uur weken om je servies een grondige reiniging te geven.

Tijdens theetijd

Vul je kop rustig met heet water
Gebruik je servies alleen voor vers en heet water. Daarbij moet je wel uitkijken dat je een theekop niet te snel met te heet water vult. Bij flinke temperatuurverschillen kunnen er barsten vormen net als bij wijnglazen. Vul het daarom liever maar wat trager dan te snel.

Draag geen items die kunnen krassen
Het is slim om je sieraden af te doen voor je thee met je porseleinen servies gaat drinken. Je kan makkelijk met een ring of armband per ongeluk tegen je servies aankomen en zo voor een kleine kras zorgen. Zorg er wel voor dat je je sieraden op een plek neerlegt waar je ze niet zal kwijtraken.


Houd je servies goed vast bij het gebruik van je porseleinen servies moet je voorzichtig zijn met hoe je deze vastpakt. Het beste is het om een theekop of -pot met beide handen vast te houden. Sommige theepotten zijn ook wat aan de zwaardere kant, dus het kan nooit kwaad om extra voorzichtig te zijn.

Pas op dat je het niet vastpakt aan de tuit of een decoratief aanhangsel. Het handvat en de onderkant zijn nog altijd de slimste keuze.

Als je theekop leeg is

Was ieder item apart af
Door een voor een de koppen van je porseleinen servies af te wassen voorkom je dat er een paar in de wasbak tegen elkaar aan botsen. Laat je servies daarna vanzelf opdrogen in een droogrek of op het aanrecht. Stop ze dus ook niet in een vaatwasser als je niet wilt dat er een plotseling sneuvelt.


Berg je porseleinen servies op
Tenslotte als het servies droog is, kan je het weer mooi opbergen. Vooral in vitrinekasten staan serviezen heel leuk op display. Kies voor een slot op de kast als je thuis jonge kinderen hebt.

Zelf thuis thee verbouwen met je eigen theeplant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Cup of Life

Reageer op artikel:
Zo houd je je porseleinen theeservies mooi (zelfs als je ‘ m vaak gebruikt)
Sluiten