Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 5 okt 2021

Zo kweek jij je pompoenen in je eigen tuin voor volgend Halloween

Het is dan misschien te laat om dit jaar nog je eigen pompoenen voor Halloween te kweken, maar we kunnen je wel al voorbereiden op volgend jaar. Pompoenen zijn niet de moeilijkste planten in de tuin, dus met onze hulp zal het moeten lukken.

Heb je dus nog plek in je moestuintje of wil je gewoon alleen een pumpkin patch beginnen?

Zo kan je je eigen pompoenen kweken

Het zaaien

In de tuin kan je vanaf half mei de pompoenen zaaien in je tuin bij circa 15 graden. Stop ze ongeveer 1 centimeter diep in de grond.

Daarnaast kan je pompoenen ook voorzaaien in april of mei, maar dat gebeurt vaak binnen of in de kas. En zodra de eerste bladeren verschijnen, moet je ze verpotten naar je tuin.

Zorg voor genoeg ruimte

Pompoenen zijn dan misschien niet zulke moeilijke planten, maar het zijn wel redelijk grote planten die echt de ruimte nodig hebben om groot te kunnen worden. Je moet minstens twee vierkante meter hebben, zodat je pompoenen mooi zonder problemen door kunnen groeien.

Waar kweek je pompoenen?

Plant je pompoenen op een vochtige plek, maar wel waar het goed de grond in kan lopen. Naast een composthoop is bijvoorbeeld een goede plek. Het mag ook best warm zijn en een rijke grond waar de pompoenen veel mineralen uit kunnen halen.

Het oogsten

De meeste pompoenrassen zijn aan het einde van september rijp. Maar je moet niet te vlug zijn met het oogsten, want ze zijn juist het langste houdbaar als je ze rijp oogst. Als de plant dus stopt met groeien en de kleur alleen nog maar intenser wordt, dan is het bijna tijd om te oogsten. Klop even op je pompoen en als die hol klinkt is die rijp en kan je hem oogsten.

Knip of snijd de pompoen voorzichtig los van de plant en je kan hem al mooi schilderen voor een leuke decoratie.

Voor het eerst beginnen met een moestuin? Tips die elk groentje wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VtwonenMoestuincursus

Reageer op artikel:
Zo kweek jij je pompoenen in je eigen tuin voor volgend Halloween
Sluiten