Polder Sofa van Hella Jongerius voor Vitra

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

De Interior Icon van Hella Jongerius wilden we al een tijd een plekje in onze ere gallerij geven, maar we hebben gewacht op het juiste moment. En wat is een beter moment dan op Nationale Tulpendag? Tenslotte is de bank geïnspireerd op onderstaand oer-Hollandse landschap. Wij presenteren u: de Polder Sofa.

Bron: Vitra
Bron: Vitra

Het ontwerp

Dat de Polder Sofa een zekere ironie bevat, is meteen duidelijk. Jongerius ontwierp de sofa in 2005 voor Vitra en gebruikte ter inspiratie de polders van Nederland. De sofa heeft een uniek ‘zitlandschap’ dat zowel in kleur en materiaal als in hoogte van elkaar verschilt. Vitra was eerst sceptisch over het design omdat de consument tegenwoordig is gewend de stoffen zelf uit te kiezen. Met de Polder Sofa kun je wel kiezen uit vijf verschillende kleurencombinaties, maar de stoffen staan vast. Vitra was bang dat de consument deze keuze zou missen. Gelukkig kreeg ze het er toch doorheen, want de bank werd meteen een groot succes.

Bron: Vitra
Bron: Dezeen

Jongerius was niet alleen verantwoordelijk voor het concept en de vormen van de bank, maar ook voor de stoffen en knopen. Beide zijn speciaal voor de bank ontworpen en geproduceerd.

Bron: Vitra

Om de bank meer comfort te geven en het productieproces te vergemakkelijken, besloten Jongerius en Vitra in 2015 dat de bank een re-design verdiende. De stoffen werden vernieuwd, de kussens werden zachter en de knopen werden versimpeld.

Ook leuk om te weten:

  • Het ontwerpproces van deze iconische bank duurde slechts een half jaar
  • Het duurde echter vier jaar om de bank te re-designen
  • Jongerius ontwierp onlangs ook een nieuwe vliegtuigcabine voor KLM. Bekijk hier het artikel. Dit is overigens niet de eerste samenwerking tussen KLM en de ontwerpster. Eerder kreeg de Polder Sofa een royal blue kleurenpalet.
  • Samen met Rem Koolhaas ontwierp Jongerius de lounge van van het hoofdkwartier van de VN in New York. En jep, daar staan meerdere Polder Sofa’s prominent in beeld!
  • De Polder Sofa is de eerste bank die Jongerius ontwierp en is ook een van de weinige ontwerpen die ze zelf in huis heeft,

Over Hella Jongerius
Hella Jongerius (1963) is industrieel ontwerper. In 1993 studeerde ze af aan de Design Academy in Eindhoven. Een aantal jaren later richtte ze haar eigen designstudio op, Jongeriuslab. Deze studio verplaatste ze later van Rotterdam naar Berlijn. Daar werd Jongerius art director bij Vitra en docent aan de kunstacademie van Berlijn. De ontwerpen van Jongerius, of het nu gaat om een meubel, textiel of keramiek, bevatten allemaal een perfecte samenhang tussen kleur en materiaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Polder Sofa van Hella Jongerius voor Vitra
Sluiten