Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 27 nov 2020

Zo zorg je er wél voor dat jouw plastic bakjes droog uit de vaatwasser komen

Heel fijn als je het jezelf makkelijker kan maken met handige keukenapparaten. Een vaatwasser doet veel goeds: je stopt vies bestek en servies zo in de vaatwasser en binnen een paar uur staan ze weer spik en span in je keukenkastjes.

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn, want vooral als je jouw plastic bakjes even snel wilt schoonmaken met de vaatwasser, komen ze er vaak nog nat uit. Ooit afgevraagd waar dat nou door komt? Ik zal het voor je ophelderen – en leg je graag uit hoe je er wél voor zorgt dat ze er voortaan droog uitkomen.

Zo komen je plastic bakjes wel droog uit je vaatwasser

Is de vaat schoon, komen je plastic bakjes er alsnog nat uit. Wanneer je jouw bakjes aan de lucht laat opdrogen krijg je al snel te maken met vlekken – en dat wil je natuurlijk niet. Er zit dus niets anders op dan al je bakjes alsnog met de hand te drogen. Tot vandaag, want vanaf nu breng je daar verandering in, en wel met déze handige tips.

Het materiaal

De reden dat je plastic bakjes niet drogen in de vaatwasser, heeft te maken met het materiaal. Er bestaat hyrdofiel en hydrofoob materiaal. Terwijl hyrdofiel materiaal (zoals glas en keramiek) makkelijk al het water verspreid, is hydrofoob materiaal juist waterafstotend. Mogen je plastic bakjes nou net gemaakt zijn van hydrofoob materiaal.

Het water verspreid zich niet goed over je bakjes, er blijven dikke waterdruppels liggen en die verdampen minder snel dan als het water zich wél verspreid (duh). Om ze een handje te helpen, kun je jouw bakjes wat schuiner in de vaatwasser plaatsen zodat de waterdruppels er makkelijker vanaf glijden.

Plastic wordt minder warm

Een andere reden waardoor waterdruppels minder snel verdampen vergeleken met andere materialen, is omdat plastic een minder goede warmtegeleider is. Zodra de vaatwasser klaar is met draaien koelen de plastic bakjes direct af. Andere materialen blijven vaak nog warm waardoor het water makkelijker verdampt.

Om ervoor te zorgen dat al je vaat goed droogt in de vaatwasser, kan je nadat de vaatwasser klaar is de deur op een kiertje zetten. Het vocht verdampt dan namelijk sneller omdat de warme lucht wordt afgezet.

Side-note: let wel op je keukenkasten, deze gaan niet zo goed op vocht.

Meer handige tips voor de vaatwasser

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Margriet

Reageer op artikel:
Zo zorg je er wél voor dat jouw plastic bakjes droog uit de vaatwasser komen
Sluiten