Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 4 okt 2020

Zo krijg je die vieze geur én vlekken uit je plastic bakje

Om voedselverspilling tegen te gaan, bewaren wij nog wel eens leftovers in een plastic bakje. In de koelkast als we het de volgende dag opeten, of in de vriezer om het te bewaren voor ergens later in de week. En iedereen zal het herkennen: na een portie pasta met rode pastasaus, is dat bakje niet meer zo mooi doorzichtig als ‘ie was. En een plastic bakje schoonmaken is lang zo gemakkelijk niet.

Hoe krijg je die vlekken weer weg? En die muffe geur? Wij hebben het antwoord.

Plastic bakje schoonmaken: zo doe je dat

Geur uit bewaarbakje verwijderen

Soms blijft een geur van een gerecht aanwezig in het plastic bakje hangen. De vaatwasser heef je bakje al grondig onder handen genomen, maar de geur is nog niet weg. Sterker nog, de geur wordt alleen maar muffer of scherper. Vooral bij vers gesneden ui en knoflook hebben we dit vaak. Hoe je die geur er tóch uitkrijgt? Simpel: met een oude krant.

Dat klinkt misschien gek, maar laat het ons uitleggen. Plastic is een poreus middel dat snel geurtjes opslaat. Een krant neemt ook gemakkelijk geurtjes op. Als je in het bakje een paar proppen krantenpapier legt, is de kans dus groot dat de geur uit het bakje trekt, en de krant de nare geurtjes in zich opneemt. Laat de proppen minstens een nacht in het bakje liggen. De krant gooi je vervolgens gewoon bij het oud papier, en jouw plastic bakje is weer als nieuw.

Helpt dat niet (genoeg)? Dan kan je altijd nog aan de slag gaan met water en zout. Strooi flink wat zout in je bakjes, en vul deze tot de rand met heet water. Doe de deksel erop en wacht weer een nacht. Grote kans dat de geur, hoe sterk die eerst ook was, nu wél weg is.

Hardnekkige vlekken uit je plastic bakje krijgen

Dat je kan schoonmaken met citroen wisten we al, maar dat citroen ook kan zorgen voor schone tupperware bakjes, hadden we nooit gedacht. Je gaat als volgt te werk: knijp een halve citroen uit in een bakje waar hardnekkige vlekken in zitten. Knijp de citroen leeg totdat er een klein laagje in staat, en doe de deksel erop. Check even dat de deksel goed vast zit, en schud het bakje even goed zodat het citroensap in het hele bakje zit.

Het plastic bakje zet je ondersteboven in de zon. Een zonnige vensterbank is bijvoorbeeld ideaal. Haal het bakje na een paar uur uit de vensterbank, en spoel het bakje goed om met water. De vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Meer dingen in de keuken schoonmaken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo krijg je die vieze geur én vlekken uit je plastic bakje
Sluiten