Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 4 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste hulp bij zieke kamerplanten – zó herken je plantenziektes bij je plant

Shit, jouw kamerplant deed het net zo lekker. Maar ineens worden de bladeren geel, of krijgen ze vlekken. Je kamerplant is ziek. Hoogstwaarschijnlijk heb je last van ongenodigde gasten: schimmels, bacteriën of insecten. Wij helpen je plantenziektes bij kamerplanten te herkennen, zodat jij ze kan bestrijden.

Pas op voor deze plantenziektes bij kamerplanten

Spint

Spint is lastig terug te vinden op de plant: deze beestjes zijn 0,3 tot 0,5 mm groot. Het beste spot je ze ‘s avonds in het donker, met een zaklamp. ‘s Avonds worden deze beestjes namelijk actiever dan overdag.

6 prachtige planten die véél te duur zijn (maar je stiekem wel wilt hebben)

Planten krijgen door een spintplaag stipvormige vlekken aan de bovenkant van de bladeren. Als je erachter komt dat één plant spint heeft, verwijder deze dan zo snel mogelijk van al je andere planten. Spint is ontzettend besmettelijk. Zet de plant in quarantaine, knip alle aangetaste bladeren weg, en spuit minstens een maand lang met een bestrijdingsmiddel.

Trips

Nog zo’n vervelende plantenziekte: trips. Door een tripsplaag krijgt je plant vreemde vlekken, strepen en misvormde jonge bladeren. Ook bij trips is het verstandig om je plant even in quarantaine te zetten. Spoel de plant goed af met water (onder de douche bijvoorbeeld), en behandel de plant daarna met een oplossing van groene zeep en spiritus.

Dopluis

Dopluizen zijn ronde luisjes van ongeveer 4 mm groot. Je ziet ze goed op de plant zitten, want de luizen zijn geelgroen, geelbruin of of lichtgrijs. Dopluizen zie je vaak bij de wortels van de plant, de aanzet van de bladeren of onder de bladeren. Even goed onder de bladeren van je plant kijken dus.

Voor de plantenliefhebbers: zo kun je de Oleander-plant stekken

Het bestrijden van dopluis is wat lastiger, maar Plantsome vertelt hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Wolluis

Zitten er schattige pluisjes op je kamerplant? Niet dus: dit zijn wolluizen. Wolluizen zitten meestal op stengels en in bladoksels. Wolluizen zijn alleen te bestrijden met een bestrijdingsmiddel.

Bladluis

Bladluizen zijn gemakkelijk te herkennen door de felgroene kleur van de luizen. Bladluis kan zorgen voor misvormde bladeren, gele bladeren, lelijk jong blad, afvallend blad en roetdauw. Je bestrijdt bladluizen met een speciaal bestrijdingsmiddel.

Mozaïekvirus

Het mozaïekvirus is een verzamelnaam voor verschillende schadelijke virussen waarvan je plant een mozaïekpatroon op zijn bladeren krijgt. Bladeren kunnen gaan krullen, worden geel en sterven af. Heeft jouw plant hier last van? Check de plant altijd eerst op beestjes, en verwijder de aangedane bladeren.

Kamerplanten stekken voor beginners: de Scindapsus stekken

Schimmel

Zit de schimmel juist op de bladeren? Als het een witte, poederachtige schimmel is die zich over de bovenkant van de bladeren verspreidt, heb je waarschijnlijk te maken met meeldauw. Haal de aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg, want de aangetaste bladeren worden snel bruin en sterven dan af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️