5 dingen om rekening mee te houden als je ook een plantenwand in huis wil

Een plantenwand is al jaren hot and happening. en ze worden nog steeds populairder en populairder. Horeca, vliegvelden, treinstations, café’s en uiteraard ook woningen worden ermee versierd en aangekleed. Niet gek ook: het is sfeervol, we worden blij van groen én het werkt geluiddempend.

Een groene walhalla in huis is natuurljk prachtig, maar er is wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden voor je aan de slag gaat (we spreken hier uit ervaring).

5 tips voor een plantenwand in je eigen interieur

1. Bepaal wat voor plantenwand je wil

Er zijn talloze verschillende soorten plantenwanden. Wil je er zelf een ontwerpen, of laat je het door een gespecialiseerd bedrijf doen? Wil je de planten aan de muur vastmaken, of is een iets minder permanente open stellingkast met talloze planten in sierpotten ook goed?

Ons advies: struin vooral Pinterest eens af. Daar vind je de mooiste plantenwanden en kan je beter bepalen wat je precies in je eigen huis wil.

2. Check je muren en plafond: welke zijn geschikt om mee te werken?

Niet elke wand is geschikt voor een plantenwand. Ga je bakken vol planten aan de muur bevestigen? Doe dat dan het liefst aan een wand die niet hol is. Een solid betonnen muur is veel steviger.

3. Let er op dat het water goed kan worden afgevoerd

We zeiden het al eerder: een plantenwand heeft uiteraard een grote hoeveelheid water nodig. Zorg ervoor dat alle planten hun water kunnen afvoeren door middel van drainage gaten. Zet de planten ín een plastic binnenpot in de sierpot, zodat wortelrot geen schijn van kans maakt. De meeste planten houden niet van natte voetjes.

4. Let op het licht!

Wil jij een plantenwand in je kelder? Tja, daar worden de meeste planten echt niet gelukkig van. Veel kamerplanten zijn nu eenmaal verzot op licht. Zorg er dus voor dat je planten niet op een te donkere plaats komen te staan. En oh ja: de meeste planten zijn niet zo dol op tocht. Denk er van de voren dus goed over na wáár je je plantenwand plaatst.

5. Ook een optie: nepplanten

Wil je wel graag een groene muur in huis, maar zie je het eigenlijk niet zitten om al die planten te verzorgen? Er zijn tegenwoordig ontzettend veel mooie nepplanten te koop waarmee je gemakkelijk een plantenmuur kunt maken.

Het is misschien even wat duurder, maar je hoeft je plantenmuur alleen maar af te toe af te stoffen. Nepplanten kunnen soms echt een verademing zijn.

Nog meer interessante content over kamerplanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 dingen om rekening mee te houden als je ook een plantenwand in huis wil
Sluiten