Alles wat je wilt weten over het geven van plantenvoeding aan je kamerplanten

Geef jij jouw kamerplanten plantenvoeding, of groeien ze op eigen kracht? Het geven van voeding aan je kamerplanten staat vaak niet hoog op ons prioriteitenlijstje, terwijl je planten er wel van op kunnen knappen. Wij beantwoorden de meest gevraagde vragen over plantenvoeding.

Of hebt überhaupt nodig is om je kamerplanten voeding te geven, bijvoorbeeld.

Waar koop ik plantenvoeding?

De voeding voor kamerplanten is vaak in een klein flesje te vinden in een tuincentrum. Je kunt een lange tijd met dat flesje doen, want je geeft de plantenvoeding verdund met water. Vaak druppel je de vloeistof in de gieter voordat je de planten water geeft.

Wanneer moet ik mijn kamerplanten plantenvoeding geven?

Je hoeft jouw kamerplanten niet het hele jaar voeding te geven. Het wordt alleen aangeraden om je planten in het groeiseizoen wat voeding toe te dienen. Het groeiseizoen is over het algemeen van maart tot september, oftewel de lente en de zomer.

In de herfst en winter komen de meeste kamerplanten in een soort winterslaap, waardoor ze geen extra voeding nodig hebben. Merk je dat in maart jouw plant weer langzaam nieuw blad aanmaakt? Dan kan je plant daar wel wat extra plantenvoeding voor gebruiken!

En hoe vaak?

Dit verschilt per plantenvoeding. Vaak is eens per twee weken genoeg. Bij sommige planten wordt echter aangeraden om vaker, of juist minder vaak voeding te geven. Check dat altijd even per plant of op de verpakking van je plantenvoeding.

Hoeveel plantenvoeding moet ik mijn kamerplanten geven?

Kijk daarvoor altijd even op de verpakking van de plantenvoeding. Let wel op: geef je planten nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Geef liever iets te weinig dan te veel. Door te veel voeding kunnen planten afsterven, omdat ze de boost niet aankunnen. Zie het als een soort burn out van je plant.

Is het geven van plantenvoeding echt nodig?

Daar kunnen we kort over zijn: nee. Het geven van voeding is niet noodzakelijk om je planten een fijn leven te geven. Planten functioneren namelijk ook prima zónder die plantenvoeding. Maar als je je planten graag een boost wil geven, en wilt helpen met groeien, dan kan voeding wel een handje helpen.

Kan ik zelf plantenvoeding maken?

Toevallig wel ja! Hier schreven we al eerder een interessant artikel over. Wist je bijvoorbeeld dat je onder andere koffie en eierschalen kunt gebruiken als natuurlijke plantenvoeding?

Dit zal niet hetzelfde effect hebben als de voeding die je in het tuincentrum koopt, maar met deze natuurlijke stoffen geef je je planten wel een extra zetje in de rug. Je leest er hier alles over: 5 dingen die je kunt gebruiken als plantenvoeding.

Meer leren over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over het geven van plantenvoeding aan je kamerplanten
Sluiten