Plantenrek inspiratie: zo kan je je plantenrek het beste stijlen

We zien het in steeds meer interieurs (en ja, ook wij doen zelf mee met deze trend): een plantenrek in de woonkamer vól met de allermooiste groene kamerplanten. Zo’n hoekje speciaal voor planten staat ontzettend gezellig, maar hoe kan je het beste zo’n plantenrek stylen?

Ik heb mijn eigen plantenrek al minstens 28 keer opnieuw ingericht. Ik weet nu precies wat wel, en vooral ook wat níét werkt in mijn interieur.

1. Een groot plantenrek is niet altijd beter

Een indrukwekkend plantenrek van 1,50 hoog en vól met planten kan hartstikke tof staan, maar het past niet in elk interieur. Overdrijf het niet. Misschien staat in jouw kleine appartement een laag trappetje wel veel beter op zijn plek.

Stadsoase! ?☘?? #nieuw #SATSUMAS #plantenrek #urbanjungle #IKEA #IKEAnl

1,471 Likes, 43 Comments – IKEA Nederland (@ikeanederland) on Instagram: “Stadsoase! ?☘?? #nieuw #SATSUMAS #plantenrek #urbanjungle #IKEA #IKEAnl”

2. Niet alle planten passen op een plantenrek

Bedenkt voordat je een plantenrek aanschaft goed welke planten je precies in het rek neer wilt zetten. Niet alle planten passen namelijk op elke laag van het rek.

Als je naar de onderstaande foto kijkt, zie je dat de planten die op de bovenste plank staan niet op de twee planken daaronder gepast hadden. Mocht je jouw plantenrek volledig willen vullen met grote planten, dan kan dat dus nog wel eens een probleem worden.

Maak een stilleven van je #planten door ze bij elkaar te zetten op een #plantenrek. Eenvoudig, opgeruimd en heel-erg-mooi! #plant #groen #plants #green #accessoires

30 Likes, 1 Comments – WONEN.nl (@wonennl) on Instagram: “Maak een stilleven van je #planten door ze bij elkaar te zetten op een #plantenrek. Eenvoudig,…”

De oplossing van dit ‘probleem’ is overigens heel gemakkelijk: genoeg kleine planten aanschaffen om de onderste planken te vullen. Maar hé, dat is alleen maar een excuus om nog eens naar het tuincentrum te gaan, niet waar?

Overigens kan je ook planten op een budget manier scoren. Hoe? Goedkope manieren om de planten in je urban jungle uit te breiden.

3. Houd het plantenrek in evenwicht

Dat bedoelen we overigens niet letterlijk. Je plantentrap zal heus niet omvallen als je alle planten aan één kant van het rek zet.

Maar voor het oog is het óók belangrijk om een plantentrap te stylen met evenwicht. Zet daarom de planten liever om-en-om in plaats van recht onder elkaar. Het plantenrek hieronder is daar het perfecte voorbeeld van.

V E R T I C A L // ???

29 Likes, 2 Comments – M O N I Q U E // (@muuk1208) on Instagram: “V E R T I C A L // ???”

Deze planten zijn ongeveer allemaal even hoog, maar verschillen jouw planten in hoogte? Dan is het ook goed om de hoge planten niet onder elkaar neer te zetten, maar weer te focussen op het evenwicht.

4. Het hoeft niet allemaal super netjes

Allemaal dezelfde bloempotten, even grote planten en netjes naast elkaar gezet? Nope, dat is wat ons betreft totaal niet nodig. Het is juist hartstikke leuk als je jouw planten wat rommeliger neerzet op zo’n plantenrek. Combineer verschillende planten, kleuren en materialen met elkaar voor een eclectisch geheel.

#plantsmakemehappy ??? . . . #green #plants #plantenrek #plantsmakepeoplehappy #botanical #succelent #pilea #plantbased #plantsofinstagram #plantlady #plantlife #plantstyling #monstera #pilea #pannekoekplant #monsteramonday #monsteraobliqua #urbanjungle

68 Likes, 1 Comments – ??????? ???????? (@in_vuur_en_vlam) on Instagram: “#plantsmakemehappy ??? . . . #green #plants #plantenrek #plantsmakepeoplehappy #botanical…”

5. Beperk je niet alleen tot planten

Heb jij een ontzettend leuk alpaca beeldje, een tof borduurwerkje, een spaarpot in de vorm van een knalrode watermeloen of een oude accessoire van je oma die je graag tentoon wilt stellen? Dat kan natuurlijk ook prima bij jouw plantenrek.

Juist door persoonlijke items aan het rek toe te voegen, geef je jouw interieur meer sfeer en persoonlijkheid. En dat is iets waar we allemaal naar op zoek zijn, niet waar?

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plantenrek inspiratie: zo kan je je plantenrek het beste stijlen
Sluiten