Deze fout maken plantenliefhebbers vaak als het buiten kouder wordt (en zo voorkom je ‘m)

Laat jij jouw planten in de winter ook altijd op dezelfde plek staan als in de zomer? Grote kans dat jouw kamerplanten daar niet al te blij mee zijn, vooral niet als ze bij het raam staan. Planten verzorgen in de koude seizoenen moet én kan anders. We hebben tips zodat jouw planten in de koude seizoenen gelukkig overwinteren.

Vaak denken mensen dat te veel water geven de grootste fout is als het aankomt op planten verzorgen in de winter. Fout! Er is één ding nog erger dan het verdrinken van je plant: je plant op de verkeerde plek zetten.

Op welke plek moeten mijn planten in de winter níét staan?

Een kamerplant wordt ongetwijfeld heel erg ongelukkig van een plekje bij een koud en tochtend raam. Als het kan, zet je plant dan wat verder van de ramen af. Heb je nergens anders plek? Zorg dan dat er geen tocht door de ramen komt én dat de bladeren van de plant de ruit niet raken.

Natuurlijk hebben je planten ook in de winter zonlicht nodig. Zet ze dus een stukje van een raam op het zuiden af, zodat ze het niet koud krijgen, maar wel van daglicht kunnen genieten.

Pas op voor de verwarming

Een andere plek waar je planten een treurig bestaan leiden is (te) dichtbij bij de verwarming. Het vocht trekt uit de plant en de bladeren worden bruin. Zielig! Zet de plant een stukje van de verwarming af. Gaat dat niet? Benevel de bladeren en de plant dan om de dag met een plantenspuit.

Drie handige verzorgingstips

1. Temperatuur

Een temperatuur tussen de 18 en 23 graden is ideaal voor je kamerplanten. Wordt het kouder in huis? Zet de plant dan sowieso niet op de grond, maar zorg dat de plant op een hogere plek staat.

2. Water

Klamp je niet vast aan je routine in het water geven. Krijgen je planten in de zomer eens in de week water? Het zou goed kunnen zijn dat je planten nu minder dorstig zijn. Steek een vinger in de aarde en voel of de grond nog nat is. Je planten komen soms een weekje met wat minder of geen water prima door.

3. Plantenspuit

Je plant benevelen met een plantenspuit is, zeker in de winter, geen overbodige luxe voor je groene vriendjes. Op die manier spuit je het stof van de bladeren waardoor de plant meer zonlicht krijgt, én maak je de lucht vochtiger. Check wel online even welke planten dit fijn vinden, en welke planten liever niet natgespoten worden.

Meer lezen over kamerplanten?

MindBodyGreen

Reageer op artikel:
Deze fout maken plantenliefhebbers vaak als het buiten kouder wordt (en zo voorkom je ‘m)
Sluiten