Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 23 dec 2021

Deze 3 planten hebben in de winter wat extra aandacht nodig

Planten in de winter verzorgen, hoe doe je dat? Het verschilt nogal per plant. De een neemt graag een winterslaap, terwijl de andere toch graag zijn uurtjes in de zon wil maken. Daarom geven we wat verzorgtips voor drie planten die het soms wat moeilijk hebben in de winter.

De drie planten waar we het vandaag over hebben zijn: de Calathea, de Peperomia en tenslotte de Vioolbladplant.

Let goed op deze 3 planten in de winter

1. Calathea

Deze tropische plant is ons koude kikkerland klimaat niet gewend! Ze kunnen niet goed tegen droge lucht aangezien ze een vochtig en warm klimaat gewend zijn. Plaats een Calathea dan ook niet in de buurt van een verwarming of haard. Heb je een luchtbevochtiger? Daar staat deze kamerplant maar al te graag vlakbij.

Let wel op dat hij niet té dicht in de buurt van de bevochtiger staat. Houd minstens één meter ruimte ertussen en je weet dat de bladeren van jouw Calathea niet slap en zacht worden van teveel vocht. Of besproei hem regelmatig met mist zodat je zelf bepaalt hoe nat en blij hij in huis staat.

2. Peperomia

De Peperomia heeft het in de winter ook maar moeilijk met de lucht. Maar niet zozeer met de droogte van de lucht als met een fris windje. De Peperomia is namelijk heel gevoelig voor koude temperaturen. Zet deze plant daarom niet snel in de buurt van een raam of naast een deur. En in de winter wil je hem het liefst naar de warmste kamer in huis verplaatsen.

Het is geen lastige plant, maar check regelmatig of de grond droog is aangezien de Peperomia wel snel uitdroogt. Ook in de winter wil je er een oogje op blijven houden en op tijd zijn met het water geven.

3. Vioolbladplant

De Vioolbladplant of Tabaksplant is gevoelig voor de luchtvochtigheid. Waar je bij deze plant ook op wilt letten, is hoeveel licht hij krijgt. Wat een Vioolbladplant nu eigenlijk wil is regelmaat, maar in de winter is dat natuurlijk lastig wanneer temperaturen omlaag gaan en er minder zon is.

Een oplossing hiervoor is een groeilamp om ervoor te zorgen dat jouw Vioolbladplant nog dezelfde uren zon maakt. Dan voelt het verzorgen in de winter niet veel anders voor de plant dan in de lente. Maar wees niet bang: ook zonder deze uren onder de groeilamp komt jouw plantje de winter door.

Dit zijn de populairste kamerplanten van 2021 (én hoe je ze het best kunt verzorgen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MindbodygreenGardening Know How

Reageer op artikel:
Deze 3 planten hebben in de winter wat extra aandacht nodig
Sluiten