Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 21 aug 2021

6 dingen om op te letten als je iemands planten mag verzorgen

Vergis je niet, plantsitter, er komt behoorlijk wat kijken bij het verzorgen van andermans planten. Je wilt immers niet dat de oorspronkelijke bewoner thuiskomt met planten die te veel, of juist te weinig water hebben gebruken. Maar met onze hulp moet dat wel goedkomen.

Hoeveel water je de planten moet geven zal je hier niet vinden, maar wel wanneer je welke plant dan ook het beste water kan geven. We proberen je te wijzen op de punten die jij je iedere keer als plant-sitter eigenlijk af moet vragen.

6 dingen die je niet moet vergeten als plant-sitter

1. Weet waar je aan begint

Het ja-woord geven op de vraag: “Kan je op mijn planten passen?”, kan tot verschillende verwachtingen leiden. Voor sommige plantenbazen houdt het simpelweg een paar keer wateren in, terwijl voor andere je misschien wel alle bladeren met mist mag af gaan sproeien.

Vraag dus altijd goed na wat er precies van je wordt verwacht en als je dit teveel vindt, dan kan je alsnog gewoon nee zeggen.

2. Hebben ze alles in huis?

Als je dan toch aan het vragen bent, kan je meteen even vragen of er verder nog dingen zijn die je misschien zou moeten halen. Denk aan plantenvoeding of nieuwe aarde, mocht de job voor een langere tijd zijn.

3. Neem de tijd

Niets is fijner dan rustig de planten water kunnen geven. Het is over het algemeen niet veel werk, dus je kan het zo gedaan hebben. Je wilt niet gehaast de planten moeten verzorgen en misschien een plantje over het hoofd zien.

4. Geef water wanneer de planten droog staan

Het komt regelmatig voor dat mensen planten water geven zonder te checken of de grond nog nat is. Je kan daarom het beste nog met je vingers voelen of dit het geval is voor je begint met het wateren.

5. Of geef geen water

Misschien heeft je planteneigenaar veel cactussen of andere watergevoelige planten die amper water nodig hebben. Dan is het fijn om te weten wanneer ze voor het laatst water hebben gekregen, en of ze gedurende je tijd als plant-sitter nog wel een druppel mogen krijgen.

6. Stuur updates over je plant-sitting

Wees niet bang om een bericht te sturen wanneer een van de planten er een beetje zielig uit begint te zien. Zo houd je ze toch op de hoogte van hoe het er aan toe gaat met de planten. Een foto van allemaal happy planten doorsturen is net zo leuk.

3 tekenen dat je je kamerplant te weinig water geeft (voordat ‘ie dor is)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
6 dingen om op te letten als je iemands planten mag verzorgen
Sluiten