Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Wooninspiratie 9 september 2018

Last van vliegen en muggen in huis? Deze vijf planten helpen tegen insecten!

Vliegen en muggen die in huis rondvliegen zijn behoorlijk vervelend. Ze steken, zoemen en landen op ons eten. We zijn muggen liever kwijt dan rijk en deze vijf planten helpen daarbij. 

Planten zijn gezond: ze zuiveren de lucht, geven energie en zijn goed voor ons humeur. En dat is allemaal ook nog eens wetenschappelijk bewezen. We zijn niet voor niets dol op planten. Bovendien helpen ze ons af te komen van irritante vliegen en muggen.

Baai bladeren (of laurier)

Baai bladeren produceren een subtiele geur die muggen en vliegen haten. Ook motten, kakkerlakken, oorwormen en muizen schrik je ermee af. De kruid is moeilijk verkrijgbaar, maar geen paniek. Mocht je de plant niet  kunnen vinden: gedroogde laurierblaadjes werken bijna net zo goed. 

Lavendel

Lavendel werkt erg goed als je last hebt van vliegen in de tuin. Is er eigenlijk iets waar lavendel niet goed voor is? Lavendel helpt bij hoofdpijn, zorgt voor een betere nachtrust en het wordt zelfs ingezet bij pijn tijdens de bevalling! Daarnaast is het een prachtige plant die heerlijk ruikt, maar belangrijker nog:  het verlost je van vervelende muggen en vliegen. Wij mensen vinden de plant lekker ruiken, maar vliegen vinden het tien keer niets.

Munt

Munt is niet alleen maar lekker in ons eten en drinken. Het helpt ook om muggen, vliegen, mieren en muizen te bestrijden. De plant werkt gedroogd net zo goed als vers tegen kleine ongedierte. De kruid werkt het best als je het maalt en plaats in een ondiepe kom. Of je vult een paar gemalen muntblaadjes in een lege theezakje en plaats het op de gewenste plek. Net zoals lavendel kan je munt ook in de tuin gebruiken.

Citroengras

De kans is groot dat je weleens hebt gehoord dat citronella-kaarsen helpen tegen muggen. Maar wist je ook dat citronella een natuurlijke olie is van citroengras? De plant is daarom perfect tegen vervelende vliegen. In de tuin is het misschien geen goed, want bijen zijn wel dol op de geur. Maar in huis kan het prima!

Citroentijm

Citroentijm is net zoals citroengras en goed middeltje tegen vliegen. Je moet wel eerst de bladeren goed tegen elkaar aan wrijven om de geur los te laten komen. Dat klinkt raar, maar anders werkt het niet. De plant zelf schrikt namelijk geen vliegen af, tenzij je dus het plantje openscheurt. Dit kan bijvoorbeeld ook door een paar stengels open te snijden.

Meer planten tips, tricks en hacks

Reageer op artikel:
Last van vliegen en muggen in huis? Deze vijf planten helpen tegen insecten!
Sluiten