Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 20 apr 2020

De tuin in! De ultieme guide voor planten snoeien

De lente is officieel begonnen en dat betekent dat de tijd voor planten snoeien is aangebroken. We willen namelijk graag in een frisse begroeide tuin zitten als het eenmaal wat minder koud is. Daarom helpen wij je een handje met het snoeien van je planten.

Door het snoeien van planten geef je ze meer licht en ruimte om nieuwe frisse blaadjes, takjes en bloemetjes te groeien. Het is helemaal niet lastig om te doen, maar je moet wel even weten waar en hoe je moet beginnen.

Planten snoeien; zo moet je dat doen

Wanneer moet je planten snoeien

De periode waarin je je planten moet snoeien, hangt af van het soort plant. Maar voor de meeste planten is de beste periode om te snoeien in het voorjaar. Ga pas snoeien wanneer je zeker weet dat er geen vorst meer komt. Bladeren en overtollige takjes zorgen er namelijk voor dat een plant beschermd blijft tegen vorst.

Wil je precies weten wanneer je wat moet snoeien? Deze tuinkalender van Intratuin helpt je daar een handje mee.

Hoe moet je planten snoeien

Voor het snoeien van planten zijn een paar dingen van essentieel belang. Aller eerst: gebruik goed en scherp gereedschap om de planten te snoeien. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de wond en dit geeft weer kans op aantasting van je plant door bijvoorbeeld schimmels. En dat willen we niet hebben.

Kijk voor het snoeien goed naar welke takken er weggesnoeid moeten worden zodat de plant goed in balans blijft. Takken die elkaar overlappen of elkaar in de weg zitten, moet je sowieso snoeien om ervoor te zorgen dat ze meer ruimte krijgen.

Let er verder op dat je jonge scheutjes niet beschadigd en knip takken ook altijd af boven nieuwe scheutjes; anders is het gewoon zonde. Deze scheutjes groeien namelijk weer uit tot nieuwe takken.

Afgeknipte bladeren kan je gewoon lekker laten liggen, mits ze niet in de weg liggen. Het verteert vanzelf en is goed voor de bodem. Voilà, planten snoeien was nog nooit zo makkelijk

Meer inspiratie voor de tuin nodig?

Bronnen: Perennial Power & Tuinen.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De tuin in! De ultieme guide voor planten snoeien
Sluiten