Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 10 feb 2020

Wie heeft er nou een bloempot nodig? Doe je planten in een fles

We zagen regelmatig planten in een fles voorbijkomen op Pinterest en we dachten meteen: dit willen wij ook! Er zijn heel veel verschillende manieren om een plant in een fles te doen. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten flessen die je kan gebruiken.

Laten we eens naar wat inspirerende voorbeelden van planten in een fles kijken. Zo zijn er mooie voorbeelden met glazen flessen, maar ook een plastic petfles kan goed recyclet worden als plantenbakje.

Planten in een afgesloten glazen fles

Breng je glazen fles nog niet naar de glasbak! Je kan planten prima in een afgesloten fles laten leven. Dat werkt hetzelfde als een afgesloten terrarium. Binnen de fles ontstaat een klein eco-systeem dat je plantje zelf in stand houdt.

Pak een trechter en gooi wat eerst wat steentjes of hydrokorrels in de fles. Vervolgens schud je een laagje aarde in de trechter en duw je voorzichtig een klein plantje in de hals van de fles. Bedek de wortels met nog wat aarde en je bent klaar. Ziet er top uit, toch?

Planten in een terrarium

Nu we het toch over planten in een terrarium hebben, kunnen we zo’n afgesloten pot ook meteen bekijken. Het is iets groter dan planten in een smalle fles op je dressoir, maar het is wel een eye-catcher in je interieur.

Het vullen van een grotere pot of fles werkt hetzelfde als bij de smallere fles. Je hoeft zelfs minder te priegelen, want de opening van de fles waar de planten in gaan is groter.

>Lees ook: DIY: zo maak je een zelfvoorzienend terrarium in een grote fles

Planten in een plastic fles

Heb je wat oude flessen liggen die je steeds maar vergeet in te leveren? Je kan ze ook recyclen door er een plantenbakje van te maken. Snij het midden eruit, vul de fles met aarde en zet er planten in. Of snij de fles doormidden en maak een plantenpot van de onderkant én van de bovenkant. Je kunt van de flessen een gave plantenmuur maken, zoals hier.

Planten kweken in een fles

Ben jij dol op je moestuintje en heb je nog kleine plantjes die je aan het kweken bent? Als de planten in een fles zitten, zijn ze een stuk minder kwetsbaar.

Snij de bovenkant van een plastic fles af om over de planten heen te zetten. Zo hebben je plantjes een eigen kasje en zijn ze iets meer beschermd tegen de kou.

Planten in een kegelvormige fles

Weet je nog, die good old days bij scheikunde? Of je nou dol bent op scheikunde of niet, van een erlenmeyer met plantjes wordt iedereen blij. In de kegelvormige fles kun je potgrond schudden en vervolgens je plantjes planten, maar je kan de erlenmeyer ook gebruiken voor hydroponie.

Wil je alles weten over hydroponie en hoe je dat precies moet doen? Lees ook: Alles wat je wilt weten over hydroponie: planten op water laten groeien.

Meer lezen over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie heeft er nou een bloempot nodig? Doe je planten in een fles
Sluiten