Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 13 mrt 2019

Het jaloersmakende groene huis van Mama Botanica, uiteraard vól planten

Ze heeft een huis waar wij als plantenliefhebber stikjaloers op zijn. Iris, op Instagram beter bekend als Mama Botanica, is per week minstens twee uur kwijt aan het verzorgen van haar planten. En in de lente misschien nog wel meer. Wij dromen graag weg van de foto’s van haar urban jungle, en kregen de kans om een paar vragen te stellen.

Wat is de laatste plant die jullie in huis gehaald hebben?

Ik had een redelijk zeldzame Ficus Petiolaris, die niet heel makkelijk in de verzorging was. Deze winter liet ze opeens al haar gezonde bladeren vallen, tot er nog maar één zielig blad aan zat. Omdat ik ook dat soort verhalen over de planten verzorging wil delen, zette ik het in mijn Instagram Stories. En toen ik daarna een afspraak met een andere plantenliefhebber had, had zij een nieuwe Ficus Petiolaris voor mij meegenomen! Ik hoop dat deze het wel goed gaat doen.

huis met planten mamabotanica iris
huis met planten mamabotanica iris

Vast een moeilijke vraag, maar welke plant is favoriet?

Oh, dat is echt heel lastig! Ik heb een paar planten al erg lang, mijn oudste plant is 20 jaar. Dus daar heb ik wel echt een emotionele band mee. Verder heb ik een aantal bijzondere planten die je niet vaak tegen komt waar ik erg blij mee ben. En we hebben een grote Strelitzia (Bird of Paradise) die enorm snel groeit en een perfecte jungle vibe mee geeft. Maar echt een enkele favoriet kan ik niet kiezen! Jungle planten met grote bladeren staan aan de top, maar vetplanten en cactussen zeker ook!

Lees ook: Hangplanten voor binnen: zo style je deze mooie planten in huis

Waar komen jullie planten vandaan?

Ik haal mijn planten bij plantenwinkels, tuincentra en soms bij de kweker zelf. Ik bestel nog niet online, maar wie weet dat ik dat binnenkort ook eens doen. Daar kun je namelijk meer bijzondere soorten vinden, die je in winkels meestal niet ziet.

huis met planten mamabotanica iris

Hoe lang duurt het om al deze planten te verzorgen?

Ik ben zo’n twee uur per week bezig met mijn planten, maar in de lente kan dat meer zijn. Dan kan ik zo een dag stoppen in het verpotten van mijn planten en ze voorbereiden voor het nieuwe groeiseizoen. Heerlijk vind ik dat.

Hoe zorg je ervoor dat de rest van het interieur matcht met de planten?

Waar ik onder andere op let zijn de potten waar de planten in staan. Ik hou erg van terracotta potten. Die staan altijd goed, omdat ze aarde kleuren hebben. Maar ik ben ook fervent vintage potten verzamelaar. Daarbij merk ik soms dat ik een pot heel erg mooi vindt, maar dat deze niet past bij de rest. Het leukste van verpotten is ook wel dat je nieuwe combinaties tussen plant en pot kunt maken. Het duurt altijd even voordat ik de juiste match heb, maar het maakt de plant zoveel sprekender als de combinatie goed is.

Naast planten is ons interieur eigenlijk vrij simpel. We houden van vintage meubels, die natuurlijk goed passen bij de vintage potten. Met een rode stoel en een kleed in rood tinten, zorg ik voor contrast met de groene planten, waardoor niet alles een groene brei wordt.

Lees ook: Hé plantenmama, zo verzorg je de populairste kamerplanten

huis met planten mamabotanica iris
huis met planten mamabotanica iris

Wat een mooie kleden liggen er op de vloer! Waar komen deze vandaan?

We hebben vintage kleden, een kleed van de Ikea (helaas niet meer verkrijgbaar) en een plastic kleed onder de eettafel. Deze plastic kleden worden vaak verkocht als balkon- of tuinkleden, maar hebben wij binnen liggen!

huis met planten mamabotanica iris
huis met planten mamabotanica iris
huis met planten mamabotanica iris

Wat is het meest bijzondere item in jullie interieur?

Mijn vriend heeft twee bioscoopstoeltjes uit de oude Kriterion bioscoop en het leuke is dat er nog naambordjes er nog op zitten. En we hebben een plant in de slaapkamer die tegen de muur klimt, daar is iedereen altijd heel verwonderd over!

Naar binnen kijken bij andere prachtige huizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het jaloersmakende groene huis van Mama Botanica, uiteraard vól planten
Sluiten