Help, mijn planten worden te groot! Zo houd jij je urban jungle in toom

Het klinkt misschien een beetje als een luxeprobleem maar als jouw kamerplantjes veranderen in grote oerwouden in je kamer, wil je hier graag wat aan doen. Wat doe je eigenlijk met een plant die te snel groeit?

Met deze tips krijg jij je plant wat kleiner:

Help, mijn planten worden te groot!

Let op de potten van je planten

Het eerste waar je naar kaar kijken is de pot, heb je hem laatst vervangen voor een grotere? Dan ligt hier misschien het probleem van jouw gecreëerde urban jungle.

Als jij je plant verpot naar een grotere plantenpot, heeft hij meer ruimte om te groeien en zal hij dus ook groter worden. Verpot ze dus niet elke keer in een grotere pot (tenzij het echt niet anders kan).

Vergeet niet te snoeien

Een manier om je plant wat kleiner te krijgen is natuurlijk om hem te snoeien. Hoe je dit moet doen en wanneer, verschilt per soort dus verdiep je hierin voordat je gaat beginnen.

Stekjes maken

Het stekken van je plant kan ervoor zorgen dat de moederplant wat kleiner wordt. Soms kan je wel meer dan vijf stekjes uit één moederplant halen!

Deze stekken hoef je niet allemaal zelf te houden maar kan je cadeau doen aan vrienden en familie.

Now is the time! Dit zijn de makkelijkste kamerplanten om te stekken

Laatste reddingspoging

Mocht hij nu nog steeds te groot zijn, dan kan je hem natuurlijk ook nog proberen te verplaatsen. Want een plant die te groot is voor op je nachtkastje, past misschien wel op de grond naast de tv.

Denk er ook over na om hem te verplaatsen naar buiten in je tuin(mits die daar tegen kan natuurlijk) zodat hij daar verder kan groeien. Bijna geen enkele plant kan tegen echte vrieskou dus dan is het handig om hem in de winter even in te pakken.

Je plant moet weg

Als er echt niks anders meer opzit en jouw plant neemt je interieur over, dan kan je hem altijd nog wegdoen. Je kan ervoor kiezen om hem te verkopen als hij er nog mooi uitziet of weg te geven.

Niet getreurd, want jij hebt je plantenskills met dit (luxe)probleem zeker laten zien. Nu je grote plant weg is, of weer gaat krimpen, is er ook weer plek voor een nieuwe plant die jij met je groene vingers goed kan verzorgen.

5 YouTube-kanalen die je wilt volgen als je gek bent op kamerplanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Help, mijn planten worden te groot! Zo houd jij je urban jungle in toom
Sluiten