Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 10 sep 2021

Hoe zorg je ervoor dat jouw geluksbamboe zelf gelukkig blijft?

Geluksbamboe is de plant die voor geluk in jouw huis moet zorgen. Of geef het cadeau voor geluk aan een plantenliefhebber. Let wel op hoeveel bamboestengels je cadeau geeft aangezien dit de betekenis van je cadeau kan veranderen. Vier stengels moet je nooit geven, want dit is een teken van ongeluk.

Om helemaal gelukkig te worden van je nieuwe bamboeplant moet deze natuurlijk ook happy zijn. Lucky jij, dat wij je kunnen vertellen waar je bij het verzorgen van geluksbamboe op moet letten. Én hoeveel stengels jij cadeau moet geven:

  • 1 stengel: voor de waarheid of een belofte
  • 2 stengels: voor de liefde (vaak een cadeau voor een pasgetrouwd stel)
  • 3 stengels: voor geluk, welvaart en een lang leven
  • 5 stengels: voor balans, vrede en harmonie van de vijf natuurlijke elementen (aarde, lucht, vuur, water en hout)
  • 6 stengels: voor goed geluk thuis en succes in je werk
  • 7 stengels: voor een goede gezondheid
  • 8 stengels: voor vruchtbaarheid en groei
  • 9 stengels: voor geweldig geluk
  • 10 stengels: voor voldoening en perfectie

Geluksbamboe is ook ideaal om weg te geven aangezien het een goede keuze is voor je eerste plant.

5 tips voor een gezonde geluksbamboe

1. Indirect zonlicht

Het beste kan je je geluksbamboe niet direct in de zon zetten. De plant doet het namelijk beter met te weinig zonlicht dan te veel. Direct zonlicht kan er ook voor zorgen dat de bamboebladeren verschroeien. Zet hem dus in een heldere ruimte waar de zon er niet direct op valt.

Lijkt je groene bamboe bleker of begint hij te strekken? Verplaats je plant dan naar een plek met meer zonlicht.

2. Zuiver water

In Nederland kan je je geluksbamboe gerust een keer kraanwater geven aangezien ons water tot een van de zuiverste behoort. Maar mocht je in een ander land wonen, kijk dan uit. In sommige landen wordt nog redelijk wat chloor aan het kraanwater toegevoegd en daar kan deze plant niet zo goed tegen.

Pas wel op dat je niet te vaak met kraanwater watert. Bij ons in het kraanwater zit namelijk wel kalk en dat kan de bladeren van jouw plant verkleuren. Gebruik daarom voor de zekerheid gefilterd water.

Je hoeft niet te schrikken als de wortels van je bamboe rood worden. Rode wortels zijn juist een teken dat jouw plant gezond is. Ververs het water wekelijks om te zorgen dat de wortels mooi rood blijven.

3. Een goede bodem voor je geluksbamboe

Je kan bij geluksbamboe ervoor kiezen om voor potgrond als bodem te gaan of water. Bij water kan je ook nog stenen toevoegen voor een stijlvolle look waardoor je stengels stevig in je vaas staan. Zorg er altijd voor dat alle stengels minstens 3 centimeter onder water staan, zodat je bamboe blij blijft.

Bij bamboe die in potgrond staat moet je ervoor zorgen dat de grond altijd nat blijft aanvoelen, maar natuurlijk niet drijfnat. Een rijke, waterdoorlatende potgrond is de beste keuze.

4. Kamertemperatuur

Een temperatuur tussen de 18 en 22 °C is het beste voor een geluksbamboe. Kamertemperaturen in Nederland zijn daarom ideaal voor het houden van geluksbamboe. Ze zijn daarom ook ideaal als kamerplant vanwege de weinige eisen om ze goed te verzorgen.

Let wel op dat jouw bamboe niet in de tocht staat of vlakbij een airco of verwarming. Van grote temperatuurverschillen worden ze niet vrolijk.

5. Geef je gelukbamboe een keer per maand plantenvoeding

Zoals we al zeiden heeft deze plant niet veel eisen, maar het is wel slim om hem iedere maand wat plantenvoeding te geven. Meer dan een keer per maand is echt niet nodig.

Alles wat je wilt weten over het geven van plantenvoeding aan je kamerplanten

geluksbamboe planten verzorgen
Word happy met een gezonde geluksbamboe in jouw huis Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Spruce

Reageer op artikel:
Hoe zorg je ervoor dat jouw geluksbamboe zelf gelukkig blijft?
Sluiten