Naomi Pater
Naomi Pater Planten en bloemen 15 feb 2022

Aha! Dit is dus de reden waarom sommige planten gaten hebben

Tijdens het werken valt je oog even op die prachtige Monstera plant. Je vraagt je ineens af waarom hij eigenlijk zulke grote gaten heeft. Nou, dat heeft best wel een belangrijke reden en wij zochten het voor je uit.

De Monstera is misschien wel de populairste plant van dit moment. Wij zijn er ook helemaal gek op en leren je vandaag wat bij over dit groene exemplaar.

Planten met gaten

Oorsprong Monstera

De Monstera Deliciosa vindt zijn oorsprong in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De naam van deze plant is letterlijk vertaald uit het Latijn en betekent ‘abnormaal’ of ‘monsterlijk’. Wij snappen wel waarom, want die bladeren zijn ábnormaal monsterlijk mooi in je interieur.

Maar even zonder grappen: het verwijst natuurlijk naar zijn ongewone vorm met natuurlijke gaten. Maar waarom ontstaan die gaten nou eigenlijk?

Functie gaten

De gaten zorgen ervoor dat de plant voldoende zonlicht ontvangt voor de fotosynthese. Hij kan door dit proces beter groeien en wordt dus groter, sterker en mooier. Dé reden dus waarom de plant er altijd zo gewiekst uitziet.

De grote gaten hebben nog een belangrijke functie. De plant is dankzij de gaten namelijk beter bestand tegen stormachtige dagen, omdat de wind er door heen waait en daardoor blijft hij beter overeind staan.

Miniatuurversies

De hippe Monstera-kamerplant is niet de enige met opvallende gaten. Er bestaan namelijk ook een aantal miniatuurversies van dit soort. Denk bijvoorbeeld aan zijn kleinere zusje Monstera Obliqua of het broertje philondendron minima. Dankzij hun kleinere formaat passen ze bovendien perfect op je bureau.

Positieve invloed

Is ook nog eens extra gezond, want dat stukje natuur is luchtzuiverend en zorgt volgens de Feng Shui-leer voor een positieve energie in huis. Zo ontgift de plant ruimtes en geeft hij de nodige rust.

Deze kamerplanten kunnen door hun dikke bladeren goed tegen een stootje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Margriet

Reageer op artikel:
Aha! Dit is dus de reden waarom sommige planten gaten hebben
Sluiten