Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 16 nov 2020

Pas op: deze dagelijkse gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je planten doodgaan

Je realiseert je het misschien niet eens, maar er is een kans dat sommige van je dagelijkse gewoontes de gezondheid van je planten belemmeren. Ga je vaak gehaast de deur uit zonder de gordijnen te openen? Dat heeft al een groot invloed op je kamerplanten, zo krijgen ze namelijk niet genoeg daglicht – wat ze wel hard nodig hebben.

Ik vertel je graag waar je op moet letten om de levensduur van je prachtige kamerplanten te bevorderen.

Pas op met deze gewoontes voor de gezondheid van je planten

1. Kies geen plantenbak alleen omdat ‘ie mooi is

I know, er bestaan zóveel leuke plantenbakken die perfect passen in je interieur, dat je ze direct aanschaft. Toch is dat niet zo’n goed idee. Je dient namelijk te letten op de functionaliteit van een plantenbak. Als je pot geen drainage gat in de bodem heeft en je ook geen plastic binnenpot gebruikt, is de kans groot dat er overtollig water op de bodem blijft. Gevolg: wortelrot.

Tip: zet je planten altijd in een plastic binnenpot zodat het overtollige water weg kan stromen.

2. Een plant is niet alleen een accessoire in je interieur

Planten voegen veel toe aan je interieur. Waar je ze ook neerzet, je huis wordt er alleen maar gezelliger en stijlvoller van. Dat betekent niet dat je planten kan gebruiken als accessoires, en ook niet overal waar je maar wilt kan plaatsen. Veel planten hebben namelijk daglicht nodig en kunnen niet goed tegen droge lucht. Let er dus goed op dat je weet hoe je desbetreffende plant moet verzorgen voordat je er een aanschaft.

Heb je geen tijd of zin om een kamerplant te verzorgen? Dan is het geen goed idee om er één in huis te nemen. De kans is namelijk groot dat ‘ie niet lang zal leven en dat is natuurlijk zonde. Wél bestaan er planten die een makkelijke verzorging hebben, deze planten kan je dan ook onmogelijk dood laten gaan.

Lees ook: Deze roze kamerplanten zijn mooi én hebben weinig aandacht nodig

3. Houd je gordijnen niet gesloten

We schreven er net al even over. De gordijnen gesloten laten terwijl je weg bent is slecht voor de groei van je planten. Je kan ze goed verzorgen en al je liefde geven, maar alsnog kunnen planten doodgaan als ze niet genoeg licht krijgen. Als je merkt dat je planten hangen, kleur verliezen of lange tijd niet groeien, zorg er dan voor dat je geen daglicht van ze afneemt.

Krijg je geen direct zonlicht in huis? Check dan deze 7 planten die het wél overleven zonder direct daglicht.

4. Houd je aan je routine

Net zoals jij je eigen routine hebt, hebben planten dat ook. Ze verwachten regelmatig wat water van je. Als je dit een keer vergeet (wat heus een keer kan gebeuren), geef je plant dan absoluut niet te veel water in een keer om het in te halen.

Er zijn namelijk twee manieren van te veel water geven: ze te vaak water geven en ze te veel water in één keer geven. Je plant kan namelijk in shock raken en het niet allemaal verwerken. Geef in plaats daarvan net genoeg water om de aarde te hydrateren.

Tip: stel herinneringen in op je mobiel zodat je nooit meer een gietbeurt mist.

Meer verzorgingstips voor je (kamer)planten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Pas op: deze dagelijkse gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je planten doodgaan
Sluiten