Waarom je planten elkaar zouden moeten aanraken

Dat wij gek zijn op planten, is niets nieuws. Ze zijn namelijk niet alleen een enorme sfeerboost voor je interieur, maar ze zijn ook nog eens gezond voor je. Er is dan ook bijna geen interieur meer te vinden zonder een paar (of dertig) mooie planten. Maar wist je ook dat het goed is voor je planten om elkaar aan te raken?

Je plant wil de snelste zijn

Geloof het of niet, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als planten naast elkaar staan en elkaars bladeren voelen, er een soort concurrentiestrijd begint. Ze voelen de andere plant (hun concurrent) en willen graag sneller dan de buurplant groeien om genoeg licht op te vangen.

Roomed planten aanraking
Stoelenconcurrent
planten aanraking 1
Myscandinavianhome

Niet alleen de aanraking met een andere plant zorgt ervoor dat de plant gaat groeien, maar ook wanneer een plant een kleurloos, transparant object aanraakt! Wetenschappers van de Universiteit Utrecht kwamen daarachter.

Dit vind je misschien ook interessant: Heeft je plant gele bladeren? Met deze 5 tips word jij een plantendokter

Planten voelen elkaars aanwezigheid

Eerst werd er vanuit gegaan dat planten elkaar alleen kunnen voelen of waarnemen door de reflectie van zonlicht op de bladeren. Dit gebeurt met speciale fotoreceptoreiwitten, fytochromen genaamd. Dat is dus niet zo. Planten kunnen hun buren al veel eerder in het groeiproces waarnemen door elkaar te voelen. Hoe bijzonder!

Planten aanraking
Pinimg
plant aanraking
Myscandinavianhome

Meer lezen over planten

Laat jij je planten ook gezellig bij elkaar staan? Krijg alvast wat inspiratie van dit droomappartement vol met planten. En dit huis bewijst dat vintage spullen en planten maar al te goed samen gaan! En wist je dat sommige planten giftig zijn voor katten? Wij leggen je uit welke planten dat zijn.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Waarom je planten elkaar zouden moeten aanraken
Sluiten