Wil je zelf een plant terrarium maken? Gebruik dan déze planten

De afgelopen tijd hebben we steeds vaker planten terrariums voorbij zien komen. In onze binnenkijkers, maar ook op Instagram en Pinterest. Natuurlijk kan je naar een plantenwinkel of tuincentrum gaan en een terrarium kopen, maar zelf een plant terrarium maken is nog veel leuker. Steek je handen uit je mouwen, en let’s go.

Als je ook zelf aan de slag wilt met een eigen plant terrarium, vertellen we je hier welke planten je daarvoor nodig hebt.

Wat is een plant terrarium?

Je kent ze vast wel: glazen flessen of potten met een kurk erop, helemaal gevuld met planten die voor zichzelf kunnen zorgen. Een zelfvoorzienende leefomgeving, zo wordt het ook wel eens genoemd. Er zijn een aantal planten die het ontzettend goed doen in zo’n leefomgeving, en daar willen we het vandaag graag over hebben.

Wij hebben het in dit artikel vaak over een plant terrarium, omdat een terrarium een breder onderwerp is. Zo zijn er ook terraria met insecten, reptielen en amfibieën. Ook leuk, maar níét waar we het in dit artikel over hebben.

Zo werkt het ecosysteem

Terrariums zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige zijn open, andere zijn dicht. Als je een open terrarium hebt, is het de bedoeling dat je de planten water blijft geven. Bij een gesloten terrarium hoeft dat niet – het is namelijk een soort mini-ecosysteem: het water verdampt en drupt langs de fles weer als condens in de grond.

Ook voor dorre bladeren hoef je de fles ook niet open te maken. Wanneer een blad dood gaat, wordt dat weer omgezet in voeding voor de andere planten. Hierdoor kan de fles wel jaren gesloten blijven, zonder dat je er echt naar om hoeft te kijken. Ideaal voor mensen zonder groene vingers.

Deze planten kan je gebruiken voor je eigen plant terrarium

1. Sempervivum

Sempervivum valt onder de categorie ‘vetplanten voor buiten’. Je ziet ze niet zo snel in een potje op de vensterbank, maar ze zijn wél perfect als basis van een terrarium. Het plantje heeft veel licht nodig om zijn prachtige, diepe kleur te behouden. Zet ‘m daarom niet in een terrarium dat té vol staat.

2. Tradescantia

De tradescantia voeg je aan een terrarium toe vanwege de kleur. Want oh my, die zijn prachtig! Bij sommige soorten lijkt het zelfs alsof er een subtiele glitter in de bladeren verwerkt zit.. en dan zijn wij eigenlijk al om.

3. Fittonia

De fittonia zien we eigenlijk altijd wel terug in terrariums die je in de winkel koopt – dus die kennis gebruiken we ook voor dit artikel. Deze plant heeft wel vrij veel water nodig, dus het is belangrijk dat er genoeg waterdamp in het terrarium aanwezig is.

4. Zinkvaren

Bij een terrarium wil je ook graag de hoogte in. Een zinkvaren is daarvoor een ideale keuze. Deze plant staat graag in een vochtige omgeving en doet het dan ook erg goed in een terrarium

5. Graslelie

Wie had dat gedacht – de makkelijk te stekken graslelie kan ook prima overleven in een terrarium. Door de frisse, springerige bladeren van de plant is het een vrolijke toevoeging aan het geheel.

6. Luchtplantjes

Wat ons betreft zijn luchtplantjes een echte toevoeging aan een terrarium. Ze zijn klein, hebben een quirky uiterlijk, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (roze, roze!) en je hebt er geen omkijken naar. Ook ontzettend leuk om een terrarium te vullen met alleen maar luchtplantjes.

Meer inspiratie voor het luchtplantje vind je in dit artikel: het Jellyfish luchtplantje is het leukste wat je vandaag gaat zien.

Meer over de leukste kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wil je zelf een plant terrarium maken? Gebruik dan déze planten
Sluiten