Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Wooninspiratie 21 sep 2018

Favoriete plant op de redactie: de groen-witte Calathea Orbifolia

In onze rubriek favoriete plant op de redactie’ laten we elke week een bijzondere plant zien die ons hart gestolen heeft. Planten komen immers in alle vormen, kleuren en maten. Deze week is dat de prachtige groen-witte Calathea Orbifolia.

De Calathea Orbifolia komt oorspronkelijk uit tropisch gebied en behoort tot de Marantaceae-familie. In totaal telt de Marantaceae-familie negen soorten. Stuk voor stuk pareltjes voor in huis, maar deze week draait het allemaal om de Calathea Orbifolia.

De Calathea Orbifolia: dol op vocht

Het tropisch plantje is dol op een vochtige grond én lucht. Het is in de zomer dan ook verstandig om de Calathea Orbifolia een paar keer per week te besproeien. Als de temperaturen dalen is één keer per week voldoende. Let wel op dat er geen laagje water onderin de pot blijft staan. Dan gaan de wortels rotten, en dat willen we niet.

Krijg je door het besproeien van je kamerplant kalkvlekken door het kalk uit het kraanwater? Besproei de plant dan met gekookt water, of regenwater op kamertemperatuur.

Zo verzorg je de Calathea Orbiflora

Dit magisch plantje staat bekend om zijn bladeren die tegen de avond sluiten. Dit geeft een ruisend geluid, maar dan moet je wel goed luisteren. Door dit magisch trucje wordt de plant ook wel de the living plant genoemd. In de ochtend openen de bladeren weer en kan je weer van het prachtplantje genieten.

De Calathea Orbifolia kan je het beste om de twee á drie jaar verpotten, want dan wordt de pot te klein voor de plant. Verpotten kan je het beste in de lente doen, omdat de plant in de lente sneller herstelt van eventuele beschadigingen. Wil je de plant gelijk na aanschaf verpotten? Dat kan ook, gebruik hiervoor een plantenbak met een diameter die minimaal twintig procent groter is dan de kweekpot. De plant heeft namelijk alle ruimte nodig om zijn wortels uit te breiden.

Mooi en luchtzuiverend

Bijzondere groene ronde bladeren met opvallende brede nerven in lichtgroen. De Calathea Orbifolia heeft een unieke uitstraling en is een ware groene eyecatcher. Leuk voor in je eigen woonkamer, maar ook een fijn cadeau om te geven aan plantenouders. Bovendien heeft de plant ook nog eens een luchtzuiverende werking.

Meer lievelingsplanten van de redactie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Favoriete plant op de redactie: de groen-witte Calathea Orbifolia
Sluiten