Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 14 jun 2021

Op deze manier groeien er volgend jaar pioenrozen in jouw eigen tuin

Het pioenrozenseizoen is aan de gang, en oh wat zijn wij verliefd op deze bloemen. Ze vallen op en vullen met hun prachtige kleuren je tuin goed op. Door pioenrozen te laten groeien in je tuin ga je van een ‘saaie’ tuin naar een tuin waar je u tegen zegt. Lees dan snel verder om te weten hoe je dit aanpakt.

Wij hebben een handleiding gemaakt om pioenrozen te laten groeien in je eigen tuin.

Pioenrozen laten groeien

Er zijn een aantal stappen die je wilt ondernemen voor het verzorgen van pioenrozen. Daarnaast wil je weten wanneer je de bollen moet potten en hoeveel zon en water ze nodig hebben. Klinkt dit als veel informatie?

Geen zorgen wij hebben alles voor jullie in dit artikel op een rijtje gezet.

Wanneer kan je beginnen

Laten we beginnen met wanneer je dit het beste kunt doen. Deze rozen houden namelijk wel van een warme grond. Daarom is de beste tijd om in de zomer te planten. Dit kan je al in april doen maar in juli kan dit ook nog. Het belangrijkste is dat de grond goed is opgewarmd.

Hoe start je

Deze vaste plant is erg gevoelig voor te diep planten. Je mag de roze ‘neuzen’ van de pioen met maximaal twee centimeter grond bedekken, anders komen ze niet uit. De roos doet het vooral goed op zware kleigrond.

Als je tuin erg zanderig is, geef dan voldoende compost om de groei en bloei te bevorderen. Hou verder rekening met dat het eigenlijk een struik is en dat hij heel ruimte nodig heeft om te groeien.

Deze 8 tuinplanten groeien uitstekend naast lavendel


Ziektes en verzorging

Pioenrozen zijn planten met weinig vijanden maar ze zijn wel vatbaar voor botrytis. Dit is een schimmelziekte die de bladeren kan gaan misvormen. Ook kan deze ziekte de bloemen verminderen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kan je voorkomen door te zorgen voor een goede luchtcirculatie.

Help, er zit schimmel op de aarde van mijn kamerplanten! (+ tips om het te voorkomen)


Je mag ze dus best een beetje uit elkaar planten en zorg ervoor dat ze verder ook niet te strak tegen andere struiken of vaste planten staan. Als het al te laat is kan je alle aangetaste gedeeltes verwijderen zodat de ziekte zich niet kan verspreiden.

Verder houdt hij erg van zon dus hij mag op een plek staan waar hij elke dag wel zes uur zon krijgt. Als ze natte voeten krijgen, gaan ze niet open in de bloeitijd. Geef ze dus niet te veel water en laat de grond tussendoor drogen.

Als de grond in de tuin erg nat is, wil je wat zand toevoegen. Je kan ze ook verplanten naar een ander deel in je tuin, maar er bestaat een kans dat ze dan een jaar alsnog niet bloeien.

Heb geduld bij pioenrozen

De pioenroos is een vaste plant die wel 20 jaar mee kan gaan als je hem goed verzorgt. Ze kunnen erg hoog worden (1,5 tot 2 meter) en produceren tot wel 50 bloemen per jaar. Een plant die iedereen wel in zijn tuin zou willen hebben staan. Het enige nadeel is dat het wel een beetje tijd kost.

Roomed’s plantenguide: kan ik mijn tuinplanten stekken in de herfst en winter?


Een volwassen pioenroos heeft soms namelijk wel een kluit van bijna 30 kilo! Dit heeft de roos allemaal nodig om de bloemen zo groot te maken. Daarom is het ook niet gek dat ze er even over doen om dit te bereiken.

Snoeien

Je hoeft pioenrozen niet echt te snoeien maar als je dat toch wilt doen kan je dat het best in de herfst doen. Verwijder lelijke takken en knip de plant iets bij. Als je de plant te groot vindt worden kan je de oudste en dikste takken verwijderen door 15 centimeter van de tak af te knippen.

Let wel op dat er minimaal altijd twee sterke takken moeten blijven staan zodat deze sterk door kunnen groeien. Gooi alle afgeknipte delen goed weg want hierop kan weer makkelijk schimmel ontstaan.

Floriografie: deze betekenis schuilt er achter jouw bosje bloemen

Pioenrozen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Blog.longfield-gardensTijdvoorjetuinGreenfingersonline

Reageer op artikel:
Op deze manier groeien er volgend jaar pioenrozen in jouw eigen tuin
Sluiten