Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 19 jul 2021

Hoe onderzoek je jouw grond? Zo doe je een ph-test in de achtertuin

Om goed met je tuinplanten om te kunnen gaan is het belangrijk dat je je planten kent maar ook dat je je grond kent. Als je dit niet weet, weet je immers ook niet wat je planten extra nodig hebben. Wij delen hoe je jouw grond kunt onderzoeken door middel van een ph-test bij je grond.

Met de volgende stappen weet jij ook hoe je jouw grond kunt onderzoeken.

PH-test bij je grond

Het is bij het onderhouden van planten van belang om te beginnen bij de grond. Je kunt je grondsoort laten bepalen door professionals maar je kunt ook zelf bodemonderzoek doen. Hier zijn verschillenden testen voor. Een van deze testen is een pH-test.

PH-test

Met een pH-test kan je de zuurgraad van de grond meten. De zuurgraad heeft invloed op de kwaliteit van de groei van je planten. De pH-waarde wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 14. Hierbij staat 1 voor heel zuur en 14 voor niet zo zuur.

Plantengekte: ’Zeldzame’ kamerplant met 9 bladeren verkocht voor 19.297 dollar


Sommige planten houden van een hele zure grond, terwijl andere planten liever een neutrale grond hebben. Bij de Hortensia is het zelfs zo dat de pH-waarde bepaalt welke kleur de bloemen krijgen. Wij vertellen in stappen hoe je de waarde kunt bepalen.

Stap 1: Verzamel de grond

Als je de pH-test hebt gekocht (je kan er een kopen bij het tuincentrum) wil je meerdere stukjes grond uit je tuin nemen. Dit hoeven geen diepe gaten te zijn maar een klein beetje grond uit verschillende delen van je tuin is voldoende.

Stap 2: Schoonmaken

Als het goed is, zit er een reageerbuis bij de test. Hier wil je zoveel mogelijk grond instoppen. Steentjes, takjes en blaadjes wil je er wel uit laten. Meng de verschillende stukjes grond nog even door elkaar voordat je ze in het reageerbuisje doet.

Stap 3: Vullen

Nu kan je de reageerbuis vullen. Stop de grond in het buisje met één centimeter water en 2,5 centimeter gedestilleerd water. Als het goed is heb je ook een meegeleverd tablet gekregen bij het kopen van de test, deze mag je er ook bij doen.

Geen grote tuin of een flink stuk grond? Zó creëer jij je eigen container garden


Als het goed is krijg je een sopje dat er zo uitziet als op de bovenstaande foto. Dit mag je in de reageerbuis doen. Sluit de reageerbuis vervolgens goed af en schud even.

Stap 4: Heb geduld

Een simpele stap maar wel een hele belangrijke stap. De aarde zakt als het goed is naar de grond en het water zal langzaam weer helder worden. Het tablet zorgt ervoor dat het water verkleur en welke kleur het water krijgt is afhankelijk van de pH-waarde van de grond.

Laatste stap: Resultaten lezen

Na een paar minuten kan je vergelijken met de legenda (staat waarschijnlijk op de verpakking van de test) welke kleur past bij het sopje dat in jouw reageerbuis zit. Elke kleur zal een bepaalde zuurgraad hebben van 1 tot en met 14.

Zo, nu weet je hoe zuur jouw grond is en of dit goed genoeg is voor de planten die graag wilt planten (of al aan het planten bent). Als je grond te zuur is (dus vanaf 7 en lager) kan je af en toe beetje kalk toevoegen. Je planten zullen je in ieder geval dankbaar zijn voor deze test.

Alles wat je wilt weten over het bemesten van de grond in je moestuin

ph-test
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

IntratuinBuitenlevengevoel

Reageer op artikel:
Hoe onderzoek je jouw grond? Zo doe je een ph-test in de achtertuin
Sluiten