Jaime Andreas
Jaime Andreas Wooninspiratie 14 feb 2020

Zo kies je het perfecte kleurenschema voor je interieur

Neutrale kleuren, rood, blauw of toch liever pimpelpaars; het kiezen van een kleurschema voor je interieur is zo makkelijk nog niet. Want hoe weet je wat je mooi vindt of wat bij elkaar past? Niet getreurd, wij hebben uitgezocht hoe je het jezelf net even wat makkelijker maakt.

Natuurlijk zou je ook elke kleur van de regenboog op je muren uit kunnen proberen of iedere maand een andere kleur bank aan kunnen schaffen, maar dat kost veel te veel tijd en geld.

Een kleurenwiel

Nee, dan is het gebruik van een kleurenwiel veel sneller. Het ziet er misschien een beetje ingewikkeld uit, maar als je eenmaal door hebt hoe je het moet gebruiken; is het echt een eitje. Het kleurenwiel laat je namelijk zien welke kleuren met elkaar contrasteren, met elkaar in harmonie zijn en welke kleurtonen er zijn.

Contrasterende kleuren

Contrasterende kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel. Niet alleen zijn deze kleuren contrasterend, ze complimenteren elkaar ook. Wanneer je blauw en rood tegenover elkaar zet, worden beide kleuren door elkaar versterkt. Een interieur met contrasterende kleuren is vaak intensief en energiek.

Harmonieuze kleuren

Je kunt ook kiezen voor kleuren die aan elkaar grenzen en daardoor meer in harmonie zijn met elkaar. Dit geeft je interieur een iets rustigere uitstraling. Harmonieuze kleuren kun je ook heel goed combineren met neutrale tinten om die rustige uitstraling echt tot z’n recht te laten komen.

Toon op toon kleuren

Ton-Sur-Ton tinten zijn kleuren met dezelfde kleurtoon, maar een andere hoeveelheid wit. Het combineren van verschillende kleurtinten in je interieur kan zorgen voor subtiele kleurnuances. Dit is ook heel geschikt voor neutrale kleuren.

In bouwmarkten kun je altijd gebruik maken van kleurstalen om bijvoorbeeld de kleur van je muren te bepalen, ook kleurstalen laten namelijk verschillende kleurtinten zien.

Dit zijn de meest makkelijke manieren om kleuren met elkaar te matchen. Wil je toch je kleurschema op een andere manier samenstellen? Hier lees je over nog meer kleurenschema’s.

De 60-30-10-regel

De oudste regel in het boek van interieurstylisten, is de 60-30-10-regel. Deze regel bepaalt hoeveel je van iedere kleur in je interieur moet gebruiken om een goede balans te houden.

Je raadt het al: 60% is de belangrijkste kleur in je interieur. De 60%-kleur is je basiskleur en zet de toon voor de sfeer van je kamer. Deze kleur is voor de meeste van je muren, je bank of een ander groot meubel en grote accessoires zoals een vloerkleed.

De 30% is de secundaire kleur in je interieur. Deze gebruik je voor de overige meubels, een aantal andere accessoires en is daarnaast ook nog geschikt voor een accentmuurtje. Deze kleur is subtieler, maar wel aanwezig.

De laatste 10% is echter bestemd voor een klein deel van je interieur. Die kleur komt vaak al eerder voor in een groter meubel of een kunstwerk. De kleur is bestemd voor dekentjes, kussens en kleinere decoratieve accessoires om je interieur aan te kleden.

Meer lezen over de kleuren in je huis? Dat kan op Roomed:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo kies je het perfecte kleurenschema voor je interieur
Sluiten