Panton Chair door Verner Panton

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Na het kunstwerk Bull van Picasso van de vorige keer gaan we in deze Interior Icons weer terug naar interieur design. En wel met het meest iconische ontwerp van designer Verner Panton: de wereldberoemde Panton Chair.

Het ontwerp

Waarom deze prachtige stoel volgens ons een plaatsje verdient in onze ere galerij kun je vast wel raden. De vorm is nog steeds super bijzonder, maar kun je nagaan hoe baanbrekend dit ontwerp was in 1960! De Panton Chair is namelijk de eerste stoel die compleet uit één stuk werd vervaardigd. Meubelfabrikant Vitra nam – nadat het ontwerp door de designers van Vitra en Verner Panton zelf nog eens goed onder de loep werd genomen – de stoel uiteindelijk in productie.

Bron: Vitra

Ook al was de samenwerking tussen Vitra en Panton super goed, de stoel was na vier productieprocessen nog altijd niet naar Panton’s wens. Het plastic werd in de juiste vorm gegoten en later gekleurd met een glanzende coating – in die tijd waren ze nog niet zo ver met verschillende texturen. Door reflectie op het plastic kwam de vorm van de stoel volgens Panton niet goed uit. Pas in 1999 (helaas een jaar na zijn dood) kon de stoel worden geproduceerd op de manier zoals Panton dat altijd in zijn hoofd had: de bekende S-vorm in duurzaam, door en door gekleurd, mat kunststof.

Buiten dat de stoel er echt te gek uitziet, zit ‘ie ook nog eens heerlijk. De vorm van de stoel sluit perfect aan op het menselijk lichaam. Doordat de Panton Chair uit één stuk bestaat heeft de stoel ook nog eens een fijne vering.

Bron: Stadshem

Ook leuk om te weten

  • De Panton Chair kent vele kleuren, maar ook groottes! Net als meerdere bekende stoelen uit de Vitra catalogus wordt ook van deze stoel een miniatuur versie gemaakt: perfect voor de stijlvolle kinderkamer.
  • Natuurlijk wordt zo’n bekende stoel ook vaak genoeg nagemaakt. Designer Matthias Brandmaier maakte de stoel na uit één blok hout. Om dit te bewerkstelligen bracht hij drie dagen door in het bos, op zoek naar het juiste blok hout. Bekijk hier de foto’s!

Light and color are closely linked. The colors can make a crucial change in nature, if you switch from daylight to artificial light or just from strong to weak illumination

Bron: Vitra

Over Verner Panton
Verner Panton (1926-1998) was een interieur ontwerper van Deense komaf. Hij studeerde architectuur aan Det Kongelige Danske Kunstakademi, ofwel de kunstacademie van Kopenhagen. Na zijn studie kwam hij terecht bij de studio van Arne Jacobsen. Er wordt gezegd dat zij niet goed overweg konden en dus startte Panton twee jaar later zijn eigen bedrijf. Mede door de Panton Chair wordt hij gezien als een van de meest iconische designers van de twintigste eeuw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Panton Chair door Verner Panton
Sluiten