Heeft jouw pannenkoekplant baby’s? Zo stek je ‘m!

De Pilea Peperomioides, oftewel: de pannenkoekplant is niet alleen al een tijdje favoriet op de redactie van Roomed, eigenlijk heeft het plantje heel Nederland veroverd. Grote kans dat hij bij jou ook op de vensterbank pronkt! En als je de plant af en toe een beetje aandacht geeft, is er misschien al wel een tweede (of derde, of vierde..) plantje tevoorschijn gekomen.

Zo ja, goed nieuws: dit is het begin van een hele nieuwe pannenkoekplant familie! Tenminste, als je ‘m stekt. Daarom vandaag een handig lesje ‘pannenkoekplant stekken’.

Pannenkoekplant stekken: twee soorten stekjes

Er zijn twee soorten stekjes: de stekjes die ontstaan aan de plant zelf of in de aarde ernaast. Beide stek je op een andere manier. De stekjes die uit de grond komen zitten met een lange stengel aan de plant vast. Als het losse plantje ongeveer 4 centimeter groot is, dan kun je hem losmaken van de moederplant (het plantje heeft dan meestal inmiddels zijn eigen wortels). Graaf de stengel uit en knip hem zo dicht mogelijk bij de moederplant af. Heeft het kleine plantje nog geen wortels? Laat hem dan eerste even wortelen in een bakje met water.

De stekjes die aan de plant zelf groeien maken zelf geen wortels aan, maar ook deze kun je losknippen van de moederplant en in een bakje met water zetten zodat ze kunnen wortelen. Zodra er ongeveer 6 tot 8 wortels aanzitten, kan hij in een potje met aarde gezet worden (bijvoorbeeld deze leuke potjes!)

Fantastic Frank

En nu groeien maar

Een pannenkoekplant stekken is niet moeilijk. Dat komt voornamelijk door de weinige verzorging die de plant nodig heeft. Belangrijk is dat je de plant water blijft geven zodat de grond goed vochtig is, maar let op: niet te veel! De pannenkoekplant mag ook best een paar dagen een ietwat droge grond hebben. Als het goed is komen er nu elke week een paar blaadjes bij. Op een gegeven moment groeit het plantje uit tot een volwassen pannenkoekplant. Met hoogstwaarschijnlijk nog meer stekjes als gevolg!

>> Benieuwd hoe je je eigen avocadoboom kunt kweken? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Heeft jouw pannenkoekplant baby’s? Zo stek je ‘m!
Sluiten