Help, mijn pannenkoekenplant hangt! Met deze tips wordt hij weer de oude

De pannenkoekenplant, oftewel de pilea peperomioides, is sinds een tijd weer helemaal hót. Met zijn retro uitstraling en mooie ronde bladeren vinden wij dat niet gek.

Als je geen groene vingers hebt is het dé plant voor jou want hij heeft niet veel verzorging nodig. Is het toch misgegaan en hangt hij naar beneden? Zó zorg je ervoor dat jouw pannenkoekenplant weer omhoog groeit.

Allereerst, waarom hangt jouw pannenkoekenplant eigenlijk naar beneden?

Hangende bladeren zijn een lastig probleem bij planten, ze kunnen namelijk worden veroorzaakt door verschillende tegengestelde factoren: te veel water, te weinig water of juist te veel zonlicht of te weinig zonlicht. Dit heeft allemaal te maken met het wortelsysteem.

Maar geen zorgen, de pannenkoekenplant is een hele veerkrachtige plant, dus als je hier goed op let zal hij snel weer de oude zijn.

Laat hem niet verdrinken

Te veel water is niet goed voor je pannenkoekenplant. Hierdoor kunnen de wortels namelijk gaan rotten waardoor ze geen zuurstof en voedingsstoffen meer uit de grond halen. Ze worden dan te zwak om water naar de bladeren te sturen.

De plant beschermt zichzelf dan door energie te besparen, en laat zijn bladeren hangen. Als dit te lang duurt weten we allemaal wat er gebeurt: je pannenkoekenplant gaat dood.

Als je er op tijd bij bent, kan je hem nog redden. Wat je kan doen is de wortelen van de plant goed bekijken. Haal hem uit de pot en kijk of ze er licht en hard uitzien. Gezonde wortels nemen de aarde van de potgrond mee.

Om wortelrot te voorkomen kan je jouw pannenkoekenplant in een pot met drainage gaten zetten. Zo kan het overschot aan water weglopen. Het kan ook zijn dat je plantenpot te groot is voor je plant. De extra aarde houdt extra vocht vast waardoor de grond niet goed op kan drogen.

Waarom je kamerplanten altijd in een plastic binnenpot in de bloempot moet zetten

Droog hem ook niet uit

De wortelen hebben te weinig water om aan de bladeren te geven. De bladsteel krijgt hierdoor niet genoeg vocht en zakt dan in. Het resultaat: hangende bladeren.

Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Wanneer je dit snel corrigeert is er gelukkig nog niks aan de hand en is jouw pannenkoekenplant binnen no time weer gezond. Maar hoe weet je wanneer je plant dorst heeft? Daar zijn gelukkig makkelijke trucjes voor.

Bladeren

Probeer het eens, voel even aan de bladeren van de plant. Een pannenkoekenplant met genoeg water voelt glad en stijf aan. Wanneer hij aan het uitdrogen is voelen de bladeren ineens heel zacht aan soms ook gerimpeld. Handig!

Potgrond

Je kan ook altijd even voelen aan de potgrond. Steek je vinger een stukje in de aarde, als je vinger er droog uitkomt is het tijd om je pannenkoekenplant water te geven, zo niet, dan zit je goed!

Prikken maar

Als laatste tip kan je met een stokje de aarde even ‘losprikken’. Het kan namelijk zo zijn dat de grond niet goed belucht is. Dit is heel belangrijk want anders kunnen de wortels geen water opnemen, hoeveel je hem ook geeft.

Te weinig licht

Als een pannenkoekenplant te weinig zonlicht krijgt komt dit waarschijnlijk omdat hij ergens bovenop een plank staat of ergens boven de lichtbron. Dit betekent dat hij zijn bladeren gaat laten zaken om bij de lichtbron te kunnen komen.

Gelukkig is dit heel makkelijk op te lossen door je plant gewoon op een andere plek neer te zetten. Kies het liefst voor een plek waar de plant iets naar de lucht kan kijken. Zorg er alleen niet voor dat hij weer té veel zonlicht krijgt want dan verbranden zijn bladeren.

Laat hem even wennen

Net zoals mensen hebben ook pannenkoekenplanten even tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving. Het kan zijn dat hij net is vervoerd in een dichte doos of in een donker magazijn heeft gestaan.

Als je hem dus net hebt gekocht is het niet zo gek als zijn bladeren even gaan hangen, dit kan 1 tot 2 maanden duren. Voor deze geld dus als tip: even geduld hebben.

Zwarte vingers? Deze kamerplanten zijn goedkoop én makkelijk te verzorgen

PileaGroenvanbijons

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Help, mijn pannenkoekenplant hangt! Met deze tips wordt hij weer de oude
Sluiten