Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 12 okt 2020

Help, er groeit een paddestoel bij mijn kamerplant! Kan dat kwaad?

We weten ondertussen dat slaphangende bladeren van kamerplanten een slecht teken zijn. Vaak doe je iets niet goed. Ondanks je jouw plant genoeg water en liefde geeft, kunnen er paddestoelen bij jouw kamerplant groeien. De eerste keer dat je zoiets ziet zal het schrikken zijn, want beschadigen ze jouw kamerplant nou, of niet?

Goed nieuws: paddestoelen die bij jouw kamerplant groeien kunnen geen kwaad. We vertellen je er in dit artikel meer over.

Dit is waarom er een paddestoel bij je kamerplant groeit

Hoe komen ze er?

Paddestoelen en schimmels komen voort uit jouw potgrond. Het kan zijn dat er al paddestoel sporen in de potgrond zaten toen je ‘t kocht. Als je jouw kamerplant veel water geeft waardoor de grond vochtig blijft, is het ook mogelijk dat er paddestoelen in groeien.

We zien ons kamerplant vaak als één plant en vergeten dat het eigenlijk een klein ecosysteem is. Schimmels en paddestoelen leven rondom de wortels en helpen jouw kamerplant door organische stoffen om te zetten in voedingsstoffen. Je kamerplant heeft er geen last van, je kan ze dus gewoon laten staan.

Let op: heb je kleine kinderen of huisdieren die er mogelijk aan zouden kunnen komen? Haal de paddestoelen die boven je potgrond groeien dan weg of plaats je kamerplant op een plek waar ze niet bij kunnen komen.

Wat kan ik doen om het te voorkomen?

Als je paddestoelen bij je kamerplant er vies uit vindt zien en van ze af wilt, kun je ze simpelweg uit je potgrond graven. Groeien ze snel terug? Vervang dan de potgrond en let er in de toekomst op dat je de kamerplant niet te veel water geeft.

Gebruik altijd een plastic binnenpot met drainage gaten aan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat overtollig water kan weglopen. Maar vergeet niet dat schimmels en paddestoelen een natuurlijk proces zijn en dat ze jouw kamerplant helpen. Het is dus niet 100% te voorkomen.

> Rouwvliegjes in je planten? Zo kom je er helemaal vanaf

Meer lezen over de verzorging van kamerplanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mama BotanicaPlanet House Plant

Reageer op artikel:
Help, er groeit een paddestoel bij mijn kamerplant! Kan dat kwaad?
Sluiten