Al genoeg groen in huis? Ga dan voor deze paarse kamerplanten

Groene kamerplanten zijn onze favoriet. Met een paar planten in huis fleur je de hele ruimte op. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat groen niet jouw kleur is. In dat geval hebben we een tof lijstje met paarse kamerplanten voor je verzameld. Heb jij geen excuus meer om géén kamerplanten in huis te halen.

Enne, wist je dat er ook veel roze kamerplanten bestaan? Ook een goede toevoeging aan je urban jungle, mocht je wel van een bont gezelschap houden.

5 paarse kamerplanten voor in jouw woonkamer

1. De geluksklaver

Misschien wel een van onze favoriete paarse kamerplanten: de ‘geluksklaver‘. Zijn Latijnse naam is Oxalis triangularis. Een prachtig plantje met diep paarse bladeren waarbij wij altijd aan veel vlinders moeten denken. En daar worden we blij van, want wie wil er nou niet een bos met vrolijk fladderende vlinders in huis?

Hij komt vaak voorbij in onze binnenkijkers, dus met dit plantje weet je zeker dat je helemaal up to date bent met de laatste trends. De geluksklaver heeft regelmatig water nodig, dus het is geen geschikte plant als je liever weinig water geeft. Hij houdt van een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. En zorg ervoor dat de wortels nooit in een laagje water blijven staan, want dan gaan ze rotten.

2. Calathea lancifolia

Op het eerste gezicht lijkt de Calathea lancifolia, ook wel Rattlesnake Plant genoemd, misschien geen paarse plant. Maar kijk vooral even verder, want de onderkant van de bladeren is zo paars als het maar kan.

Overdag hangen de bladeren van de Calathea lancifolia lekker naar beneden, maar zodra het ‘s avonds donker wordt gaat de plant rechtop staan. De bladeren sluiten meer, waardoor de paarse kleur zichtbaar wordt.

3. Begonia Rex

Soms wordt de Begonia Rex roze, soms meer paars en soms blijft ‘ie groen. We kunnen in elk geval zeggen dat het een kleurrijk plantje is, en daar worden we op de redactie heel erg blij van. In de volksmond noemen we de Begonia Rex ook wel de Bladbegonia.

De Bladbegonia houdt van een lichte plek, maar staat liever niet direct in het zonlicht. De bladeren groeien naar de zon toe, dus als je wil dat de Bladbegonia regelmatig groeit is het verstandig om de plant af en toe even te draaien. Hij vraagt één keer per week een beetje water. Goed te doen, toch?

4. Tradescantia zebrina

Deze prachtige paarse plant staat ook bekend als de Vaderplant. Dat zegt iets over hoe gemakkelijk hij te verzorgen is: zelfs je vader kan ‘m verzorgen. Het is een populair plantje door zijn mooie groene en paarse kleur.

Zet de Vaderplant op een lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Het is een sterke plant en hij heeft niet zoveel water nodig, omdat hij familie is van de vetplanten en dus water opslaat. In de zomer wordt je plantje erg blij van een beetje voeding, want het is een plantje dat hard groeit.

5. Gynura aurantiaca

De Gynura aurantiaca staat beter bekend als de fluweelplant. Hij is harig, makkelijk in onderhoud en vooral heel paars. Wij zijn fan van zijn looks, want wie wil er nou géén velvet plant in huis. De fluwelen bladeren kunnen tot wel 15 centimeter lang worden.

Komen er bloemen in je fluweelplant? Pak dan vooral een schaar en knip ze eruit. De oranje bloemetjes ruiken niet lekker en zorgen ervoor dat je plant te veel energie gaat steken in de bloemen, waardoor de kleur van de bladeren verloren gaat. En eerlijk is eerlijk: we kochten de plant juist om de paarse kleur.

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Al genoeg groen in huis? Ga dan voor deze paarse kamerplanten
Sluiten