admin
admin Wooninspiratie 18 feb 2019

Wat als je (schoon)ouders zich met je interieur bemoeien? Ik pakte dat zo aan

(Schoon)ouders… Soms ben je ze onwijs dankbaar, maar andere keren kun je ze wel achter het behang plakken. Letterlijk, als ze zich met datzelfde behangetje bemoeien. Bij mij was het hetzelfde verhaal toen ik op 20-jarige leeftijd met mijn vriend ging samenwonen.

Vooral mijn schoonouders kwamen te pas en te onpas met advies over ons interieur. “Je moet echt zo’n vloer nemen, die ziet er niet snel vies uit.”, “Als je deze kledingkast niet neemt, krijg je echt spijt.”, “Moet je niet één muur in je kamer in een andere kleur behangen?” Niet heel fijn, als jij iets totaal anders in gedachten hebt.

Aan de ene kant wilde ik me er heel hard tegen verzetten. Maar aan de andere kant ben ik iemand die confrontatie uit de weg gaat, helemaal als het om mensen gaat die ik normaal gesproken wél heel leuk vindt. Ook waren we pas twintig, dit was ons eerste huis. Zij zouden er ook wel meer verstand van hebben.

De druppel die de emmer deed overlopen, was toen ze één muur in onze woonkamer turquoise hadden behangen. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik de deur binnenstapte. “Verrassing!” Uh… ja, zo kan je het wel noemen.

Is bovenstaand verhaal een beetje herkenbaar? Zo pakte ik dit aan.

Stop met ja en amen zeggen

Ben je (net zoals ik was) bang om de relatie te schaden als je er iets van zegt? Dan heb je waarschijnlijk de neiging om ja en amen te zeggen. Dat is niet slim, want je (schoon)ouders hebben er dan geen benul van dat jij niet blij bent met hun hulp. Want hoe vervelend het ook is, ze bedoelen het goed.

Zeg de volgende keer gewoon iets als: “Wij zaten eigenlijk meer hieraan te denken, want…” Als je een goede reden hebt (en ja, dit kan ook zijn dat het je smaak gewoon niet is), kunnen ze niet anders dan akkoord gaan.

Tip: word je elke keer overrompeld door het advies? Zeg dan: “Daar ga ik thuis even over nadenken.” Als ze er een volgende keer weer over beginnen, weet je precies wat je wil zeggen, en komt jouw punt ook duidelijker over.

Voor het eerst samenwonen: je woonstijl bepalen

Een goed gesprek

Mocht dit niet werken en dringen ze nog steeds hun advies aan je op, dan kan je het beste eens met ze gaan zitten. Leg uit dat het toch echt jullie huis is en dat jullie degenen zijn die er in moeten wonen. Geef vervolgens aan dat jullie blij zijn met het advies en dat jullie er ook echt naar zullen luisteren, maar dat jullie uiteindelijk zelf een keuze maken.

Vergeet niet te luisteren

Als je je eenmaal aan het afzetten bent tegen de adviezen van je (schoon)ouders, heb je waarschijnlijk de neiging om overal nee op te zeggen. Logisch, maar vergeet niet dat zij inderdaad langer op deze aardbol rondlopen en af en toe ook best goed advies hebben. Soms kan iets nog zo mooi zijn, maar is het in de praktijk gewoon niet handig. Luister dus wel altijd naar het advies en neem het eventueel mee in je keuze.

Accepteer het

Elke ouders hebben eigenschappen waar we het niet mee eens zijn, en helaas hebben de jouwe de neiging om zich overal mee te bemoeien. Voor ouders is het vaak moeilijk om hun kind los te laten en te beseffen dat ze er niet meer voor hoeven zorgen. Zelfs als dat kind eigenlijk al volwassen is en misschien al zelf kinderen heeft. Accepteer dat je ouders nou eenmaal hun advies zullen geven, maar zorg tegelijkertijd wel dat ze vanaf nu af aan weten dat je altijd je eigen keuzes zal maken.

En onthoud, hulp bij een verhuizing is altijd fijn, maar je (schoon)ouders hoeven echt niet per se mee naar de IKEA of de woonboulevard. Je kunt er altijd voor kiezen om de spullen (bijvoorbeeld) te laten bezorgen, in plaats van te vragen of zij het in hun busje kunnen meenemen.

Meer tips voor het verhuizen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat als je (schoon)ouders zich met je interieur bemoeien? Ik pakte dat zo aan
Sluiten