Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 22 nov 2020

4 natuurlijke manieren om een oude schaar roestvrij te krijgen

Niets is vervelender dan een schaar die begint te roesten. Ergens is ‘t logisch, want elk metaal dat ijzer bevat, is vatbaar voor roest. Vooral in aanwezigheid van ijzer, vocht en zuurstof ontstaat roest sneller dan normaal, en mogen die drie dingen toevallig allemaal aanwezig zijn in de keuken.

Goed nieuws, je hoeft je schaar niet direct weg te doen en op zoek te gaan naar een nieuwe. Ik deel vandaag namelijk vier veilige manieren om een oude schaar en keukenmessen aan te pakken zodat ze weer net nieuw zijn.

Zó fix je een oude schaar

1. Met een aardappel

Een aardappel helpt je om van roest af te komen. Het oxaalzuur dat hierin zit is namelijk het magische ingrediënt. Steek je schaar of keukenmes in een hele aardappel en laat het acht tot tien uur staan. Vervolgens kun je de roest makkelijk afvegen.

Gaat het niet zo soepel? Schrob je mes of schaar dan tegen de gesneden kant van een aardappel en je zult zien dat er niets meer overblijft. Was en droog je mes goed voordat je ‘m weer gebruikt.

2. Met een citroen

Ook wondermiddel citroensap helpt je bij het verwijderen van roest. Dit komt door de zuurgraad in een citroen. Vul een ondiepe kom met een laagje citroensap en plaats de schaar in het sap. Laat vervolgens ongeveer 15 minuten inweken en veeg de roest weg.

Wist je dat je nog véél meer kunt schoonmaken met citroen? Het wondermiddel der natuur: dit kan je allemaal schoonmaken met citroen

3. Gebruik zuiveringszout

Een andere manier is het mixen van zuiveringszout met water. Breng dit aan op het getroffen gebied en laat ongeveer een uur zitten. Veeg de roest er daarna af en was je schaar grondig.

4. Witte azijn

Ook witte azijn is een wondermiddel om mee schoon te maken. Met azijn verwijder je niet alleen roest van een oude schaar of keukenmessen, ook helpt het met roest op meubels en kleding.

Vul een kom met witte azijn en laat jouw oude schaar of keukenmessen hier een nachtje in weken. De volgende ochtend hoef je ze alleen nog maar goed te wassen en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Als je toch bezig bent: Grote schoonmaak? 8 x jouw huis schoonmaken met azijn

Voorkomen is beter dan genezen

Nu je af bent van alle roest deel ik graag een aantal tips met je om het voortaan te voorkomen.

  • Was en droog je messen en scharen onmiddellijk na gebruik – zo verminder je vocht
  • Was ze niet in de vaatwasser, hierin worden ze weer blootgesteld aan vocht
  • Laat ze niet staan nadat je ze hebt gebruikt, zodra je ze een hele nacht in de gootsteen laat staan is de kans groter dat ze gaan roesten

Andere natuurlijke producten die helpen bij schoonmaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Kitchn

Reageer op artikel:
4 natuurlijke manieren om een oude schaar roestvrij te krijgen
Sluiten