Voor als ‘ie nog niet weg is: deze 5 dingen kan je met je oude kerstboom doen

Na Kerstmis (of Nieuwjaar) is het toch echt de hoogste tijd om je kerstversiering op te bergen. Wil jij geen afscheid nemen van jouw kerstboom? Dat hoeft niet per sé, je kan ‘m namelijk adopteren en er verschillende dingen mee doen.

Vandaag delen we dan ook de leukste ideeën die je kunt doen met je kerstboom als je er na de feestdagen nog steeds geen genoeg van hebt.

Deze 5 dingen kun je doen met je kerstboom na de feestdagen

1. Breng je oude kerstboom naar een inzamelpunt

Wil je van je kerstboom af? Dan kun je ‘m brengen naar een speciale inzamelpunt voor oude kerstbomen waar ze versnipperd worden. De meeste gemeenten hebben zo’n inzamelpunt. In dit artikel van Omroepwest.nl kan je zien hoe het precies werkt bij jou in de buurt.

Sommige gemeenten hebben geen inzamelpunt, maar komen de kerstboom zelf ophalen, zoals in Den Haag. In sommige gemeenten krijgen mensen die hun kerstboom inleveren zelfs een klein bedankje. In Kaag en Braassem krijgen mensen 50 cent op hun rekening gestort.

2. Herplant je kerstboom in de tuin

Heb je een grote tuin en is daar nog plek over? Dan is het een optie om je kerstboom met kluit te herplanten. Op deze manier heb je weer een groenere tuin tijdens de koude winterperiode en kun je jouw kerstboom het komende jaar gewoon nogmaals gebruiken.

3. Maak er een vogelvoederboom van

Het mag dan wel tijd zijn om je kerstballen en andere ornamenten van je kerstboom af te halen, maar ook daar zijn vervangers voor. Zo kun je je boom in de tuin zetten en er vetbollen, pinda slingers en cranberry’s in ophangen. Hier zullen de vogels je enorm dankbaar voor zijn.

Doe het in één keer goed, want ook vogels hebben zo hun lievelingseten: Als je meer wilt doen dan een vetbol ophangen: welke vogels eten wat?

4. Creëer een klimboom

De stam van een spar kun je prima gebruiken als klimrek voor je tuinplanten. Zo kun je ‘m dit voorjaar in je tuin planten om bloeiende planten omhoog te leiden. Daarnaast kan je ‘m ook gebruiken als steunpaal voor een jonge boom of plant.

> Ga voor een groene achtertuin: 5 x klimplanten die goed groeien op de schutting

5. Mulchen

Geen zin om een enorme kerstboom in je tuin te planten? Dat snappen we best. Je kunt ook de takken afknippen en ze alsnog gebruiken in de tuin. Verspreid ze over je border(s) om te voorkomen dat de tuinaarde uitdroogt tijdens de winterperiode. Zo kun je in het voorjaar zonder problemen bloembollen planten voor een kleurrijke tuin.

Leuke vervangers van je kerstboom

BuitenlevenLifehacking

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Voor als ‘ie nog niet weg is: deze 5 dingen kan je met je oude kerstboom doen
Sluiten