Oude kerk in Utrecht verbouwd tot luxe woonhuis

admin 30 apr 2013 Binnenkijken

Sommigen zullen het een rare gedachte vinden… ‘Wonen in een oude kerk’. Ieder jaar sluiten er echter steeds meer kerken hun deuren. Hergebruik is dan ook de enige manier om langdurige leegstand of vernietiging van een historisch pand te voorkomen.

Deze verlaten kerk in Utrecht is door Zecc architecten omgebouwd tot modern woonhuis met eenminimalistische look!

Roomed_kerk_01

Roomed_kerk_02

Roomed_kerk_03

Roomed_kerk_04

Roomed_kerk_05

In 2009 werd de St. Jakobuskerk aan Bemuurde Weerd Oostzijde 56 onder leiding van Zecc architecten verbouwd tot een prachtige moderne stadsvilla: WoonkerkXL.

Vroeger
In 1870 gaf het bestuur van de Oud Katholieke Parochiegemeenschap Utrecht de opdracht tot het bouwen van een kerk met pastorie. Architect Gerardus Gerritsen ‘klaarde de klus’ in ruim zeven maanden, voor een som van 25.481 florijnen. De kerktoren aan de voorzijde bleek helaas te zwaar voor het fundament en moest in 1889 worden afgebroken. De St. Jakobus was een sober aangeklede kerk, als enige in Utrecht gebouwd in de zogenaamde stucadoorsgothiek.

Roomed_kerk_06

Roomed_kerk_07

Roomed_kerk_08

Roomed_kerk_09

Roomed_kerk_10

Huidige situatie
De atmosfeer is gecreëerd middels meubilair en de styling. Het resultaat is een aanvulling op het sterke ontwerp van de architect, waardoor een bijzonder prettige leefruimte met orgineel design is ontstaan. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de oorspronkelijke stijl, in de juiste verhoudingen. Het oorspronkelijke schip (14 meter hoog) is indrukwekkend, maar het uitgebalanceerde ontwerp van de binnenruimte zorgt ervoor dat de menselijke maat nergens uit het oog wordt verloren. De heldere soberheid die de St. Jakobus ten tijde van architect Gerardus Gerritsen kenmerkte, vormt ook vandaag de dag de kracht van dit monumentale pand.

Roomed_kerk_11

Roomed_kerk_12

Roomed_kerk_13

De huidige eigenaren zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan bij de renovatie en verbouwing. Het gerenommeerde Utrechtse bureau ZECC Architecten verzorgde de transformatie van kerk naar woonhuis met veel gevoel voor licht, ruimte en functionaliteit.

Roomed_kerk_14

Roomed_kerk_15

Oude kerken worden steeds vaker omgebouwd; kijk ook eens naar deze vijf oude, Nederlandse kerken in een nieuw jasje.

zecc.nlwww.woonkerkxl.nl

Reageer op artikel:
Oude kerk in Utrecht verbouwd tot luxe woonhuis
Sluiten