Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Diy 24 apr 2019

Waarom je oud servies nooit zou moeten weggooien (dit kun je ermee doen!)

Heb jij thuis een hele collectie oud servies waar je niets mee doet? De borden die je van je opa en oma kreeg toen je het huis uit ging maar die je eigenlijk nooit gebruikt, de verzameling mokken van de kringloop, de schaaltjes die je op vakantie kocht? Dan is dit artikel voor jou.

Want in plaats van dat servies te laten verstoffen – of, nog erger, weg te gooien – kun je het ook gebruiken voor doeleinden die minder met eten en drinken te maken hebben, en een stuk meer met decoratie. Dat kan bijvoorbeeld op deze manieren!

Kintsugi: de kunst van het lijmen

Weleens van kintsugi gehoord? Dat is een Japanse kunstvorm, waarbij serviesgoed dat is gebroken weer wordt gelijmd. Vaak met verf die is gemengd met goud, zilver of platina, want die imperfecties zouden het servies juist mooi en interessant maken. En als je zo’n mooi met goud gelijmd bord of schaaltje hebt, kun je dat natuurlijk prima als losse decoratie gebruiken.

Home made mozaïek

Mocht je gebroken servies nou écht niet meer te redden zijn, dan is er ook nog altijd de mogelijkheid iets te knutselen met de scherven. Wat dacht je van een stukje zelfgemaakte mozaïek aan de muur? Scheelt je ook nog eens geld voor een schilderij.

LEES OOK: Moodboard: de mooiste interieurs met mozaïeksteentjes

Oud servies als bloempotten

Voor wiens kast ook uitpuilt van de mokken en kopjes die je in een opwelling hebt gekocht als souvenir van die vakantie/dat dagje bij je oma/de sale bij de Casa: dit is de oplossing! Een tuintje van theekopjes aanleggen helpt je niet alleen af van oud servies, maar zorgt ook nog voor meer groen in huis. Win-win!

Een stijlvolle etagère

Toch aan het DIY’en? Van oude borden kun je ook vrij gemakkelijk een etagère maken voor bonbons of andere gebakjes. Verzamel twee of drie borden van verschillende groottes en lijm daar bijvoorbeeld oude kopjes tussen. Wil je het wat professioneler aanpakken, dan kun je er ook een gaatje in boren en de borden op elkaar plaatsen met een metalen stokje ertussen. Op YouTube zijn er veel video’s over te vinden.

Een gallery wall van borden

Heb je jarenlang mooie borden verzameld uit kringlopen, die je eigenlijk niet gebruikt omdat je er maar één exemplaar van hebt – maar waar je wel nog steeds een beetje (of heel erg) verliefd op bent? Hang ze aan de muur! Een gallery wall hoeft heus niet alleen uit zwart-witte prints in minimalistische zwarte lijsten te bestaan; gekleurde borden werken meer dan prima. Er bestaan speciale hangers om ze aan de muur te plaatsen.

LEES OOK: Maak deze fouten niet bij het maken van een gallery wall

Kaarsen in kopjes

De echt ervaren DIY’er kan er ook nog voor kiezen om zelf kaarsen te maken in oude mokken. Dat ziet er superleuk uit en is een stuk gemakkelijker dan je denkt; je kunt ook nog eens zelf bepalen waar je kaarsen naar ruiken. De instructies daarvoor vind je hier.

De smaak van DIY te pakken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je oud servies nooit zou moeten weggooien (dit kun je ermee doen!)
Sluiten