Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 6 okt 2020

Alles – ja, echt alles – wat je wil weten over de orchidee in huis

Zet je schrap voor een nieuwe najaarstrend die in het leven geroepen is door Intratuin: de orchideeënjungle. Als je gek bent op een urban jungle in huis, is het na de Monstera, de pannenkoekplant en de gestreepte Calathea nu tijd om de orchidee in het zonnetje te zetten.

Wist je dat de orchideeënfamilie de op één na grootste plantenfamilie ter wereld is? Er bestaan zo’n 20.000 verschillende soorten. En daarom nemen we niet één orchidee in huis, maar gaan we voor een heuse orchideeënjungle.

Zo creëer je een orchideeënjungle in huis

Orchidee in zwart interieur
Bron: Theobert_pot

Orchideeën zijn goed voor je

De orchidee staat bekend om haar exotische bloemen, maar wist je dat deze plant ook heel goed voor je is? De groene bladeren en de kleuren van de bloemen hebben een positief effect op je geest. En door zijn bijzondere vormen en kleuren draagt de orchidee bij aan onze creativiteit, productiviteit en zelfs ons geluksgevoel.

Dat niet alleen. Er bestaan ook nog eens orchideeën die héérlijk ruiken. Vervang jouw geurstokjes met de Onicidium Honeybee of de Burrageara Chayenne. Dit zijn goede alternatieven voor een natuurlijke parfumgeur in huis.

Tip: neem iedere dag een paar minuten de tijd om een plant goed in je op te nemen voor een mindfulness oefening.

Orchideeën mixen
Bron: Theobert_pot

Mix & match voor de ultieme urban jungle

Deze herfst maakt de orchidee een comeback in de vorm van een orchideeënjungle: een oogverblindende verzameling van meerdere soorten orchideeën als het stralende middelpunt van een groen interieur.

Dit najaar geldt: niets is gek en alles kan. Bundel meerdere orchideeën in één pot, ga voor orchideeën in allemaal dezelfde kleuren, combineer met andere (tropische) planten of zorg voor hoogteverschillen om een speels effect te creëren in jouw interieur. Jouw orchideeënjungle, jouw keuze. Laat vooral je creativiteit in de vrije loop.

Side-note: wist je dat Nederland, na Thailand, de grootste kweker en exporteur van orchideeën ter wereld is? Nog een reden dat we orchideeën in huis moeten halen dus.

Lees ook: Zo maak je je urban jungle compleet

Orchideeën verzorgen
Bron: Keeelly91

Zo verzorg je jouw orchideeënjungle

Veel mensen denken dat ze lastig te onderhouden zijn, maar dat valt reuze mee. Orchideeën hebben een tropische afkomst en zijn daardoor heel sterk. De ideale plek voor je orchidee is voor het raam op het oosten of het westen. In de winter mag je ze naar een plek met meer (directe) zonlicht verplaatsen.

Orchideeën zijn geen stevige drinkers. Zie je bruine wortels? Dan geef je waarschijnlijk te veel water. Groene wortels betekenen dat je orchidee voorlopig genoeg vocht heeft en zilvergrijze wortels geven aan dat het tijd is om water te geven. Met maar weinig water en veel liefde gaan ze wel tientallen jaren mee en zijn daardoor onmisbaar in jouw urban jungle.

Tip: laat nooit een fruitschaal in de buurt van je orchidee staan, daarvan vallen de bloemen sneller af.

Meer lezen over bloemen voor in huis & tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles – ja, echt alles – wat je wil weten over de orchidee in huis
Sluiten