Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 13 okt 2021

Zo creëer je een opruimroutine waar je je echt aan houdt (en je kunt vandaag al beginnen)

Begin vandaag nog met het creëren van een opruimroutine die bij jou past. Dan is je leven meteen een stuk georganiseerder – en daar houden we van. Hoe je moet beginnen, lees je in dit artikel.

Je kan zelf kiezen wat voor een routine bij je past en welke schoonmaakklusjes je bij wilt houden. Denk ook na over wat je precies wilt bereiken met jouw routine. Wil je dat je werkplek er voortaan opgeruimd bij ligt of dat je het schoonmaken niet meer uitstelt?

6 tips voor een opruimroutine die je blijft volgen

1. Maak iedere dag je bed op

Je kan niet echt aan een opruimroutine beginnen als deze er geen onderdeel van gaat zijn. Met een opgemaakt bed ziet je slaapkamer er een stuk netter uit en begin je goed aan je dag.

Geen ochtendmens? 5 tips om je dag goed te beginnen (zelfs op maandag)

2. Eis niet teveel van jezelf

Voor je begint met het uitbreiden van je lijst met alle dingen die je bij wilt houden, kan je beter eerst jezelf afvragen wat niet teveel werk zal zijn om iedere dag of week bij te houden. Zeker als je begint met een opruimroutine kan het al snel teveel worden en dan stop je er net zo makkelijk mee als dat je eraan bent begonnen.

3. Maak aparte opruimroutine

Om ervoor te zorgen dat je je ook aan je opruimroutine houdt, wil je verschillende routines hebben. Zo kan je een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse schoonmaakplanning maken waardoor je meer overzicht hebt en het zich niet in huis opstapelt.

4. Gooi dingen weg bij het opruimen

Je kan het beste tijdens een grote schoonmaak kritisch zijn met de dingen die je tegenkomt. Naast de vraag “does it spark joy?” kan je ook vragen stellen zoals “hoe vaak gebruik ik dit nu echt?” of “heb ik niet al iets anders waar ik het mee kan vervangen?”

4 vragen die je jezelf wilt stellen voordat je écht kan beginnen met opruimen

5. Stop niet meer dan 2 dagen

Het is niet raar om een dag of soms wel twee te missen. Er zijn altijd dagen dat je er geen zin in zult hebben en je routine een keertje missen is geen probleem. De valkuil zit hem in dat die een of twee daagjes al snel een week worden. En na een week heb je zoiets van die opruimroutine was toch niets voor mij.

Zorg er dus voor dat je die derde dag jezelf echt aanspoort om het weer op te pakken. Wanneer je dat doet zal je huis mooi opgeruimd blijven en zal je ook een gevoel van voldoening ervaren.

6. Geef jezelf een beloning

Trakteer jezelf op verschillende momenten voor het bijhouden van je opruimroutines. Zeker als je een huishouden met meerdere mensen bent dan kan je gezamenlijke activiteiten plannen om te vieren dat iedereen zich aan zijn schoonmaakschema houdt.

Moeite met opruimen? Met deze 20/20 regel moet het lukken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Zo creëer je een opruimroutine waar je je echt aan houdt (en je kunt vandaag al beginnen)
Sluiten