Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 12 mei 2019

Opruimen? Met deze 4 opruimtips krijg jij elke rommelige ruimte opgeruimd

Ah, het is weer lente! Iedereen is een beetje vrolijker en de rokjes mogen weer uit de box onder het bed worden gehaald. Veel van ons krijgen in dit seizoen ook weer de kriebels om eens het hele huis uit te mesten. Eerlijk is eerlijk: zorgen voor een compleet opgeruimd huis blijft toch altijd een monsterklus. Waar begin je in hemelsnaam?

Met deze 4 opruimtips lijkt die monsterklus opeens een stuk minder overweldigend. Hoe heerlijk is het om straks weer in een compleet opgeruimd huis rond te lopen? Met deze methode moet het goed komen.

Opruimen? Stel eerst (haalbare) doelen voor jezelf op

Mensen die ook van to do-lijstjes houden, gaan heel blij worden van deze opruimtip. Geloof het of niet, de eerste stap van een compleet opgeruimd huis vinden we toch wel het opstellen van haalbare doelen. Met de nadruk op haalbaar! Kies er bijvoorbeeld voor om vandaag de slaapkamer aan te pakken en morgen de keukenkastjes uit te ruimen.

Vervolgens is het tijd om een daadwerkelijke to do-list te maken. Deel de taak ‘slaapkamer’ op in kleine behapbare taken. Denk hierbij aan: nachtkastjes opruimen, kledingkast uitzoeken, zomerkleding onder het bed vandaan halen, stofzuigen etc. Waarom dit zo goed werkt? Elke keer als jij iets van de to do-list afstreept, maakt je brein het geluksstofje dopamine aan. Onbewust wil je nog een shot dopamine, waardoor je dus met meer enthousiasme aan de volgende taak begint.

Gebruik de ‘drie stapels’-methode

De ‘drie stapels’-methode is simpel, maar effectief. Je legt je spullen op drie stapels:

Bewaren

Dit zijn logischerwijs de spullen die je wilt bewaren. Dingen die je regelmatig gebruikt of die van waarde zijn voor jou. Leg ze op een stapel of in een doos en laat ze verder even met rust. Pas als je de hele kamer hebt uitgezocht, ga je deze spullen een plekje geven.

Doneren of verkopen

Op de tweede stapel komen spullen die je kunt doneren of verkopen. Het zijn spullen die je eigenlijk nooit meer gebruikt, maar die wel nog in goede staat zijn. Let op: wees wel streng. Sommige mensen (guilty…) vinden het lastig om dingen weg te doen, maar als je de spullen al drie maanden niet hebt gebruikt, is de kans groot dat ze alleen maar liggen te verstoffen.

Weggooien

Dan blijft er nog één stapel over: de weggooi-stapel. Hier komen spullen op die je weg moet gooien, omdat ze niet meer door anderen kunnen worden gebruikt. Denk hierbij aan kapotte kleren, of andere versleten spullen.

Koop niet meteen hulpmiddelen

Yes, al je spullen zijn uitgezocht! Dan is het nu tijd voor de volgende stap: de stapel met items die je wilde bewaren een plekje geven. De verleiding is groot om in je hardcore opruim modus naar de winkels te rennen om van die boxen, lade verdelers en andere fancy opruim hulpmiddelen in te slaan. Dat doet iedereen op Instagram toch?

Al die hulpmiddelen kunnen inderdaad handig zijn om je kamer netjes te krijgen, maar het zou ook kunnen dat je geld verspilt door iets te kopen wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ga dus eerst aan de slag met het opruimen, die boxen kun je altijd nog kopen als je bijvoorbeeld nog heel wat losse dingetjes zonder plek overhoudt van je stapel.

Maak elke taak helemaal af

Niets is meer onbevredigend dan een half opgeruimd huis. Begin daarom niet aan de keukenkastjes voordat je alle versleten spullen uit de slaapkamer hebt weggegooid en je kleding die je niet meer past hebt gedoneerd. Zo voorkom je dat je over drie weken nog die vuilniszak met kleding in je slaapkamer of in de gang hebt staan.

Meer tips voor een opgeruimd huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opruimen? Met deze 4 opruimtips krijg jij elke rommelige ruimte opgeruimd
Sluiten