Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 2 jan 2021

Tijd voor opruimen: 13 dingen waarvan je er waarschijnlijk te veel in huis hebt

New year, clean home. Het is tijd voor een nieuwjaarsschoonmaak. Want eerlijk, heb je nou écht 20 handdoeken, 100 haarelastiekjes en tientallen verschillende glazen nodig? Dacht het niet. Als zelfs je schuur of garage volstaat met spullen, is het tijd voor een grondige nieuwjaarsschoonmaak.

We snappen dat je spullen blijft kopen – omdat ze goedkoop zijn en je ze ooit wel nodig zal hebben, of omdat ze er gewoon ontzettend mooi uitzien. Toch is het niet nodig, sterker nog – het is zonde. Dit is één van de grootste redenen dat je geen ruimte meer hebt in al je kasten.

Begin aan je nieuwjaarsschoonmaak: deze 14 dingen in huis kan je minderen

1. Schoonmaakmiddel

Staat jouw gootsteenkast ook vol met schoonmaakmiddelen die je nauwelijks gebruikt? Doe ze dan gewoon weg. Neem schoonmaakmiddel in huis die je voor verschillende doelen kunt gebruiken – zoals een allesreiniger.

Vergeet niet dat je ook genoeg schoon kunt krijgen met natuurlijke producten zoals azijn, citroen en zelfs met babydoekjes.

2. Schoonmaak doekjes

Dat geldt ook voor schoonmaak doekjes – je kent ze wel, die gele doekjes die je vrijwel overal voor kunt gebruiken. Een aantal micro vezel doekjes zijn meer dan genoeg om je huis schoon te maken. Je kan ze namelijk weer reinigen en hergebruiken.

Ook kun je minderen in papieren doekjes – of een duurzaam alternatief gebruiken voor bijvoorbeeld keukenpapier.

3. Glazen

Wijnglazen, sapglazen, martini-glazen. Heb je echt voor ieder drankje een ander glas nodig? Met een wijnglas zonder steel kom je al een heel eind. Bovendien kun je ook gewoon dezelfde glazen doordeweeks als voor gezelschap gebruiken.

4. Bestek en keukengerei

Ook te veel bestek en keukengerei is niet nodig. Als je bijvoorbeeld een taart bakt (zolang het niet je werk is), is het onnodig om meerdere deegspatels te hebben.

Eén kookgerei set is meer dan genoeg. Je kan ze bovendien altijd nog even wassen. Zo zorg je er ook voor dat je niet een berg creëert die je straks allemaal moet afwassen.

5. Tupperware bakjes

Heb je nog left-overs van het avondeten? Die kun je dan bewaren in Tupperware bakjes. Maar ook hier geldt dat je echt wel genoeg hebt met een stuk of drie (in verschillende formaten). Doe bakjes waar je de deksel van kwijt bent weg.

Beter nog, stap over naar keramische of pyrex-schalen die je kunt gebruiken voor in de oven én in de koelkast kunt zetten. Je kunt er ook nog voor kiezen om rekbare hoezen te gebruiken die je om elke kom of bord heen kunt bevestigen.

6. Beddengoed

Het algemene advies is om één keer per week je bed te verschonen. En daar zijn twee á drie sets echt meer dan genoeg voor. Zodra het tijd is om je bed weer te verschonen is je andere set al gewassen. Zo niet, dan heb je er nog één.

Het is in ieder geval niet nodig om tientallen beddengoed te hebben. Je kan beter investeren in kwalitatieve beddengoed waar je als een roosje in slaapt, in plaats van een hele collectie verzamelen.

7. Handdoeken

Hetzelfde geldt voor handdoeken. Het wordt aangeraden om een handdoek maximaal drie keer te gebruiken (en niet te delen met huisgenoten). Oude handdoeken kun je weg doen, zodat je ook weer plek over hebt voor andere items.

> Eindelijk antwoord op die vraag: hoe vaak kun je je handdoek gebruiken?

8. Make-up en verzorgingsproducten

Merk je dat er veel producten zijn die je niet gebruikt? Dan kun je overwegen om deze tijdens je nieuwjaarsschoonmaak weg te geven aan vriendinnen of een goed doel.

Sowieso is het slim om de houdbaarheidsdatum van al je make-up en verzorgingsproducten te checken. Alles wat overdatum is kan zonder pardon weggegooid worden.

Als je wilt minderen, onthoudt dan dat je echt niet vijf bronzers en acht mascara’s nodig hebt. Ga na welke producten je het fijnst vindt en gebruik dan ook alleen die producten.

9. Haarelastiekjes

Heeft iemand enig idee hoe haarelastiekjes ineens van de aardbodem verdwijnen? Ze zijn altijd ineens weg en je kunt ze gewoon niet meer vinden. Daarom is het handig om ze allemaal te bewaren op een specifieke plek (mét deksel zodat ze daar ook blijven).

Zet ook iedere keer dat je je haar losmaakt het elastiekje terug op zijn plaats, zodat je niet iedere maand nieuwe haarelastiekjes hoeft te kopen.

10. Vazen

We weten het, er zijn zó veel mooie vazen op de markt dat je ze gewoon allemaal wilt hebben. Toch is dat overbodig. Kies tijdens je nieuwjaarsschoonmaak twee á drie vazen in verschillende kleuren en formaten die binnen jouw interieur passen en doe het daarmee. Laat je bloemen opvallen – niet je vazen.

11. Boeken

Ook kun je overdrijven met het bewaren van boeken. En dan hebben we het echt niet over je favoriete boeken of kinderboeken uit je jeugd. Denk aan boeken die je verplicht hebt moeten lezen voor je studie of werk, of boeken die helemaal zijn beschadigd op vakantie.

Tijdens je nieuwjaarsschoonmaak kun je boeken die je al vaak genoeg hebt gelezen schenken aan de bibliotheek, een ziekenhuis of je kunt er je vrienden blij mee maken.

12. Stationary

Pennen, schriften, notitieboekjes, planners, agenda’s. Ook van deze producten heb je geen tientallen aantallen nodig. Bewaar ze op dezelfde plek zodat je ze direct kunt vinden en niet kwijtraakt – waardoor je ze dus opnieuw dient te kopen.

13. Speelgoed

Last but not least: als je kinderen hebt, staat je huis ongetwijfeld vol met speelgoed. Van leuke knuffels, leerzame speelgoed tot aan grote trampolines.

Observeer je kind en kijk waar hij of zij nog mee speelt. Speelgoed waar je kind te oud voor is geworden kun je schenken aan een goed doel. Zo heb jij een netter huis en maak je andere kinderen blij – win-win situatie dus.

Nu je toch bezig bent met je nieuwjaarsschoonmaak: Kinderkamer opruimen? 7 opbergers die Marie Kondo-approved zouden zijn

Andere dingen in huis die wachten op een schoonmaakbeurt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Tijd voor opruimen: 13 dingen waarvan je er waarschijnlijk te veel in huis hebt
Sluiten