Opruimen niet jouw ding? Probeer de KonMari methode!

Ben jij al aan het Konmari-en? De Konmari methode is zó populair dat het al een eigen werkwoord heeft gekregen. En dan weet je dat het menens is. Wij geven jou graag de basics van deze opruim techniek, zodat zelfs de grootste rommelmaker voortaan in een fijn, opgeruimd huis kan wonen.

Marie Kondo is een groot organiseertalent en een opruimkoningin pur sang. Haar boek ‘The life-changing magic of tidying up’ is inmiddels bestseller en wordt verkocht in 25 landen. In het boek beschrijft ze hoe je je huis georganiseerd en opgeruimd kan houden, maar de achterliggende gedachte is nog veel belangrijker.

Zo beschrijft ze de consumptiemaatschappij waarin wij leven, een maatschappij waarin we maar kopen en bewaren. Hierdoor weten we niet meer wat we nou eigenlijk hebben en koesteren we onze spullen niet meer. Hier wilt ze verandering in brengen.

Opruimen met de Konmari-methode

Haar boek staat vol met tips en tricks, maar als je onderstaande basics volgt, kom je al een heel eind!

1. Weggooien

De KonMari methode bestaat uit twee stappen. Weggooien en opbergen. ‘Does it spark joy?’ (in Nederlands ook wel vertaald als ‘geeft mij dit een blij gevoel?’) is de eerste vraag die je jezelf stelt bij alles wat er in je huis staat. Zo ja, dan mag je het houden — mits je het netjes opruimt natuurlijk.. — zo nee, meteen weggooien.

Wees streng voor jezelf, deze eerste stap helpt alleen als je de vraag eerlijk beantwoordt. We spreken over weggooien, maar je kunt bij al je spullen natuurlijk ook bedenken of je er iemand anders heel blij mee kunt maken!

2. Alles heeft een vaste plek

Of het nou gaat om je huissleutels of je cd’s, alles krijgt één vaste plek. Om jezelf ‘s ochtends tijd te besparen moet je je sleutels, portemonnee en de rest van de inhoud van je tas opbergen op een vaste plek. De meest handige plek voor al deze spullen is de hal. Cd’s en boeken krijgen één kast. Wanneer je je boeken opbergt op meerdere plekken, zorgt dat juist weer voor onrust.

>> 6 handige tips voor een hal die het leven vergemakkelijkt

3. Opgeruimde lades en kasten

Ook achter veilige kastdeuren moeten je spullen georganiseerd zijn. Verdeel je lades met kleine bakjes of dividers zodat je alles netjes op kan bergen. Graaien in een rommel-la op zoek naar dat ene rolletje washitape is hiermee verleden tijd en dat bespaart je veel frustratie.

>> 5 gouden tips voor een opgeruimde kast

4. Papierwerk

In een wereld vol technologie is het niet meer nodig om al je loonstroken of bankafschriften te bewaren. Maak een map met de belangrijkste papieren zoals contracten en verzekeringen. Ook hierbij geldt; bewaar het op een vaste plek.

5. Dierbare spullen

Na het volgen van het hele KonMari stappenplan is het de bedoeling dat je jezelf alleen nog maar omringt met spullen die je echt dierbaar zijn. Voor de een is dit een boekenkast met de mooiste koffietafelboeken, voor de ander een goed gevulde kledingkast. Bepaal wat voor jou belangrijk is, maar onthoud dat het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. In het weggooien is Marie Kondo behoorlijk rigoreus, maar het werkt echt! Een opgeruimd huis staat nu eenmaal voor een opgeruimde geest.

Bekijk hier al onze opruimtips!

Update: inmiddels is het nieuwste boek van Marie Kondo uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opruimen niet jouw ding? Probeer de KonMari methode!
Sluiten