Renée Leeuw
Renée Leeuw Lifestyle 1 sep 2020

Dit zou je níét moeten doen met opruimen volgens expert Marie Kondo

Marie Kondo behoeft hoeft eigenlijk geen introductie meer. Maar voor wie het afgelopen jaar niet heeft opgelet, leggen we het toch nog even uit. Deze dame is een groot organize talent en expert in opruimen. Gelukkig voor ons en de rest van de wereld heeft ze haar tactiek opgeschreven en gebundeld tot het handboek The Life-Changing Magic of Tidying Up.

Oh ja, en vorig jaar kwam ook nog eens haar eigen Netflix-serie ‘Tidying up with Marie Kondo’ bij. Kortom: we kunnen van een echte opruimgoeroe spreken.

Opruimen volgens de leer van Marie Kondo

Eerder schreven we al een artikel rond de belangrijkste punten uit haar boek, maar daar waren we nog even wat aan “vergeten” toe te voegen. Namelijk hetgeen wat je volgens Marie Kondo níét moet doen.

Stap 1: houden of weggooien?

Stap één in de KonMari methode is namelijk de belangrijkste beslissing: houden of weggooien? Bij dit vraagstuk stel je jezelf de vraag:’does is spark joy?’ Zo ja, dan mag je het houden en anders kun je het item weggooien (lees: verkopen).

Maar..

Daar blijft het niet bij. Als je dan eindelijk hebt besloten om het grootste deel van je spullen weg te doen, moet je je ook aan dat besluit houden. Dat lukt je volgens Marie Kondo vaak niet als je de stapel spullen laat zien aan je familie, huisgenoten of vrienden.

Waarom? Die hebben namelijk nog weleens de neiging om sentimenteel te worden en jou over te halen om dat oude jasje toch niet weg te doen, want je weet maar nooit wanneer het weer in de mode raakt.

Ons advies: vertel niemand wat je weg wilt doen en informeer je vrienden/familie pas wanneer je daadwerkelijk al in de kringloop staat met je oude spul. Dan kun je echt niet meer terug.

Meer tips van Marie Kondo?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zou je níét moeten doen met opruimen volgens expert Marie Kondo
Sluiten