Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 25 mrt 2022

Moeite met opruimen? Met deze 20/20 regel moet het lukken

Opruimen is toch altijd een karwei wat veel mensen uitstellen. Voor de een is het toch net iets moeilijker om afscheid te nemen van iets wat in de kast stof staat te verzamelen dan de ander. Maar met deze 20/20 methode kun je makkelijker de knoop doorhakken of iets toch de prullenbak in mag.

Uiteraard ben jij wel degene die aan het eind die beslissing moet maken, maar met de richtlijnen van deze regel kan je besluit heel eenvoudig worden gemaakt.

Wat is de 20/20 regel?

Bedacht door Joshua Fields en Ryan Nicodemus, ook bekend als The Minimalists, is de 20/20 regel een ideale start om mee op te ruimen en afscheid te nemen van die kleine onnodige dingen die zich in je huis opstapelen. Twijfel je of je iets weg moet gooien? De 20/20 regel zegt ja als je:

  • Het kan vervangen voor onder de 20 euro
  • Het kan vervangen in minder dan 20 minuten

Weg ermee? Ja!

Natuurlijk moet je deze regel niet opeens voor alles gebruiken, maar denk er eens over na of je van de volgende items iets teveel in huis hebt:

  • Boeken. Zoals dat boek dat je een keer bent begonnen met lezen en misschien niet eens uit hebt gelezen.
  • Speelgoed. Meer speelgoed is altijd leuker voor de kinderen, maar het maakt het opruimen voor jou er niet leuker van.
  • Kleren. Ligt er echt niets in je kast wat je eigenlijk niet meer aantrekt?
  • Make-up en toiletartikelen. De mascara die lekker begint te klonteren mag toch wel weg of de monsters van de drogisterij die je eigenlijk nooit uitprobeert.
  • Keukengerei. Grote kans dat er iets dubbel in je lade ligt, waarvan een ook voldoende zou zijn. Wie heeft er bijvoorbeeld twee knoflookpersen nodig?
  • Oude elektronische apparaten. Misschien werken ze nog, maar denk je dat je ze ooit weer gaat gebruiken?

Geen impulsieve aankopen meer

Door deze 20/20 regel ben je er in de winkel meer van bewust als je een impulsieve aankoop onder de twintig euro wilt maken. Die geinige cocktailprikkers die zo leuk daar in de winkel staan, liggen straks mooi bij jou ergens achter in de lade.

Het ligt er natuurlijk aan wat voor jou werkt, maar als je moeite hebt met beslissing maken dan kan deze regel een goede houvast bieden. Het kan duidelijkheid scheppen aangezien de regels wat meer voor de hand liggen en daarbij ook meteen meer ruimte in huis creëren. Zeg nou zelf, welke vraag is het moeilijkst te beantwoorden: is het onder de 20 euro? Kun je het in 20 minuten vervangen? Of word je er blij van?

Mocht de 20/20 regel toch niet bij jou passen, dan kan de KonMarie-methode je misschien toch meer blijdschap brengen.

Does it spark joy? Dit leerde ik van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix

pinterest opruimen 20/20 regel
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Moeite met opruimen? Met deze 20/20 regel moet het lukken
Sluiten