Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 22 jan 2022

4 opruimgewoontes om jezelf vandaag nog aan én af te leren

Hoe ga je nu het nieuwe jaar goed in? Het blijft een lastige vraag en vaak een zonder een duidelijk antwoord voor je. Gelukkig hebben wij wel een goed antwoord voor je: lekker opruimen! Leer jezelf meteen wat nieuwe opruimgewoontes aan en wat slechte gewoontes af. Zo heeft ook jouw huis een frisse start dit jaar.

We beginnen met vier gewoontes om af te leren, en vertellen daarna meteen vier gewoontes om aan te leren.

4 opruimgewoontes om af te leren

1. Doe niet alles in een keer

Het is heel verleidelijk om zoveel mogelijk in een keer te proberen. Het is alleen niet realistisch dat je het ook werkelijk gedaan krijgt naast je andere taken, behalve als je in een appartementje of studentenkamer woont.

Heb je een groter huis? Verdeel het dan op in secties en begin met de kamer die je het minst graag doet. Wanneer je de ergste kamer erop hebt zitten, lijkt de rest niet meer zo vervelend.

2. Geen bakjes zonder labels

Bakjes mogen dan heel stijlvol zijn, maar ze zijn niet altijd even ideaal. Zo vergeet je misschien wat voor etenswaren of kruiden er precies in jouw bakje zitten. Plak er dus sowieso labels op als je gebruik maakt van doorzichtige bakjes.

Daarnaast ben je natuurlijk ook de houdbaarheidsdatum en de bereidingswijze van je product kwijt. Een goede oplossing daarvoor is een post-it op je bakje met de datum erop. Let alleen op dat je je bakjes niet vol plakt, want dan zijn je transparante containers niet meer zo duidelijk en doorzichtig.

Zo zorg je er wél voor dat jouw plastic bakjes droog uit de vaatwasser komen

3. Stop met het kopen van nieuwe dozen

Nieuwe opbergdozen zijn handig, maar hoeveel heb je er nu echt nodig? Houd je shop impuls tegen voor je thuiskomt met een paar dozen te veel. Straks moet je nog een plek in huis vinden voor al die opbergdozen.

4. Niet meer kopen voor het opruimen

Het is zonde als je een tof item koopt waarvan je erna merkt dat je er niets aan hebt. Het is beter om van te voren te checken of je nog een doos of rek kunt gebruiken. Ruim dus eerst je huis op en maak een stapel van alles wat je niet meer hoeft.

Moeite met opruimen? Met deze 20/20 regel moet het lukken

4 opruimgewoontes om aan te leren

1. Zoek uit wat je met je onnodige spullen doet

Nadat je hebt beslist welke items weg mogen, is de volgende stap kijken wat je met je overgebleven spullen gaat doen. Kan je ze recyclen, doneren of verkopen? Zo ja, welke liefdadigheidsorganisaties kunnen er iets mee? Of als je het liever verkoopt, welk platform is het beste om jouw spullen kwijt te raken?

2. Doe eerst aan window shopping thuis

Soms weet je helemaal niet meer wat je allemaal in huis hebt. Ben je bijvoorbeeld van plan een nieuwe borstel kopen? Vergeet dan niet dat er achteraan in de badkamerlade een borstel ligt die zo goed als nieuw is. Denk daarnaast ook na over andere creatieve manieren om je spullen te gebruiken.

7 x creatief met kurk: deze DIY’s zijn écht leuk om te maken (en makkelijk!)

3. Ruim meteen op

Een opgeruimd huis is niet zo een, twee, drie gedaan. Andersom is jouw nette huis zo wel weer makkelijk een zooitje. Leer jezelf daarom aan om spullen weer gelijk terug op hun plek te zetten. Houd het bij en je huis ligt er voortaan altijd netjes bij.

4.Maak opruimen een levensstijl

Zorg dat opruimen meer dan een taak voor je betekent. Misschien vind je het een saaie taak, maar dan raden we het je aan om te beginnen met het organiseren van je favoriete items. Hierdoor raak je vanzelf gemotiveerd!

Ga lekker aan de gang en voor je het weet is het ook makkelijker om die minder saaie opruimtaken aan te pakken.

4 vragen die je jezelf wilt stellen voordat je écht kan beginnen met opruimen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
4 opruimgewoontes om jezelf vandaag nog aan én af te leren
Sluiten