Naomi Pater
Naomi Pater Meubels & accessoires 24 feb 2022

Moeite met het opmeten van gordijnen? Met dit stappenplan fix je de klus gemakkelijk

Lekker aan het klussen en bezig met het opmeten van de gordijnen? Dit kan soms best lastig zijn. We zitten immers niet op een te lang of te kort exemplaar te wachten. Wij delen vandaag een handig stappenplan met je waarmee je dit klusje zo fixt.

Geen handige Henk? Dit artikel helpt je gegarandeerd uit de brand.

Het opmeten van gordijnen doe je zó

Haley Weidenbaum, oprichtster van Everhem, legt uit hoe je dit stapsgewijs moet aanpakken. Allereerst wil je weten wat je nodig hebt:

  1. Een stevig meetlint van ten minste 2 meter lang (kleinere meetlinten zijn te dun en zijn niet geschikt voor langere gordijnen);
  2. Iemand die de afmetingen kan opschrijven terwijl jij meet;
  3. Pen en papier;
  4. Een opstapkrukje of ladder (ligt aan de hoogte van het raam).

Stap 1

We beginnen met het opmeten van de breedte van het raam. Weidenbaum raadt aan om drie verschillende metingen te doen. Eén over de bovenkant van het raam, één over het midden en eentje aan de onderkant.

“Veel ramen zijn niet recht”, vertelt ze. “Je kunt op elk van die drie punten een andere waarde krijgen.” In dat geval moet je uitgaan van de langste lengte die je hebt genoteerd. Belangrijk om dit natuurlijk direct te noteren, zodat je het niet vergeet.

Stap 2

Wanneer je ongelijke ramen hebt adviseert Weidenbaum om vijf cm bij de totale breedte op te tellen. Zo ontstaat er een kleine overlap bij het dichtschuiven van de gordijnen.

Stap 3

Nu is het tijd om de afstand tussen de vloer en de bovenkant van het raam te meten. Ook hierbij is het handig om drie verschillende metingen op te schrijven. Verticaal vanaf de linkerkant van het raam, vanaf het midden en dan de rechterkant. Dit zorgt ervoor dat je veel nauwkeuriger te werk gaat.

Stap 4

We zijn nu aangekomen bij stap vier en gaan bepalen waar we de rail, ook wel roede genoemd, ophangen. Weidenbaum raadt aan om de roede minimaal negen cm boven het raamvenster te monteren. Dit doet de kamer namelijk groter lijken. “Maar je wilt ook niet dat hij het plafond raakt. Zorg daarom voor een middenweg”, aldus Haley.

Stap 5

Goed bezig, je bent alweer aangekomen bij de laatste stap. Alles netjes bijgehouden op papier? Je gaat nu namelijk bepalen hoe lang de gordijnen moeten worden. Dit doe je door te meten vanaf de hoogte van de roede tot aan de juist hoogte boven of op de vloer.

Noteer dit natuurlijk ook weer en neem het mee naar de gordijnenwinkel. Je bent nu weer een stap dichterbij het ophangen van die fantastische mooie nieuwe gordijnen.

Toe aan nieuwe gordijnen? 6 trends voor een verfrissende look

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Domino

Reageer op artikel:
Moeite met het opmeten van gordijnen? Met dit stappenplan fix je de klus gemakkelijk
Sluiten