Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 19 mei 2020

Gewoontes om jezelf aan te leren voor een schoon en opgeruimd huis

Wij snappen als geen ander dat je er een beetje gek van wordt telkens weer een grote schoonmaak in huis te moeten doen. Gelukkig zijn er een aantal simpele gewoontes die je jezelf kan aanleren om altijd een schoon en opgeruimd huis te hebben. Zo hoef je minder vaak een vermoeiende grote schoonmaak te houden.

Een grote schoonmaak is zo nu en dan best even nodig voor het lappen van de ramen en het dweilen van de vloer, maar het is intensief en vermoeiend. Daarom is het slim om tussendoor veel klusjes te doen zodat je niet alles bewaard voor een bepaald moment in de week of maand.

Met deze gewoontes heb je altijd een opgeruimd huis

1. Plek voor alles

Maak in je huis een plek voor alle rommeltjes en spulletjes zodat het niet op een random plek op de grond of tafel ligt. Als je het kan opbergen en wegstoppen, zorgt het voor veel minder rommel en chaos. Schaf als het nodig is extra opbergruimte aan in de vorm van opbergboxen, nieuwe kasten of planken.

2. Gelijk de juiste plek

Ben je klaar met een hobby of activiteit? Zorg er dan voor dat je het gelijk op de juiste plek opbergt. Heb je je boek net uitgelezen? Leg het dan niet op je salontafel neer, maar stop het gelijk in de boekenkast. Drinken opgedronken? Doe het glas gelijk in de vaatwasser en niet op het aanrecht. Anders stapel je het opruimwerk alleen maar op.

3. Maak schoonmaken behapbaar

Zoals al eerder aangegeven in de video: bewaar je schoonmaak klusjes niet allemaal voor een moment in de week of in de maand. Zorg dat je iedere dag de spullen opruimt waar je mee bezig was. Doe iedere avond de vaat en draai meerdere malen per week een was zodat het zich niet ophoopt.

4. Altijd dingen blijven doen

Spullen of meubels lijken soms in eerste instantie niet vies of stoffig, maar leer jezelf aan om het dan toch zo nu en dan af te nemen met een doekje. Zo zorg je ervoor dat stof niet gaat ophopen.

Laat de vaatwasser draaien, ook als hij niet tot de nok toe vol is. Doe de afwas ook al zijn het maar een paar borden en vorken.

5. Creëer een routine voor jezelf

Bouw een opruimroutine in je dag zodat het een gewoonte wordt om iedere dag wat schoon te maken. Als je iedere dag 15 tot 20 minuten de tijd neemt om het een en ander schoon te maken, heb je aan het einde van de week veel minder last op je schouders.

Maak iedere ochtend bijvoorbeeld het bed op voordat je naar werk gaat of maak iedere avond na het eten de keuken even schoon. Geloof me: je bent jezelf echt dankbaar als je dat doet.

6. Opruimen terwijl je bezig bent

Dit is vooral een handige tip als je aan het koken bent: maak schoon terwijl je bezig bent. Ruim restjes op zodra je de groenten hebt gesneden. Gooi verpakking weg en haal een doekje over het aanrecht terwijl je eten gaar wordt in de pan of in de oven.

> Lees ook: Rommelige keuken? Met deze tips zorg je ervoor dat je keuken altijd opgeruimd blijft

7. Maak het leuk

Schoonmaken is geen favoriete activiteit, maar het moet toch gebeuren. Maak het dus leuk voor jezelf! Koop lekker ruikend schoonmaakmiddel.

Laat je kinderen meehelpen en maak er een spelletje van. Bijvoorbeeld: wie het eerste zijn speelgoed netjes heeft opgeborgen mag kiezen wat er wordt gegeten die avond. Dan heb je binnen de kortste keren een opgeruimd huis.

Meer schoonmaaktips nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gewoontes om jezelf aan te leren voor een schoon en opgeruimd huis
Sluiten