Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 6 feb 2020

Dag 4: in 6 simpele stappen je open kast en planken weer op orde krijgen

Een valkuil in mijn eigen appartement is mijn open kast. Of beter gezegd: mijn vier open kasten. Met zo veel open kasten is het moeilijk om iets even snel weg te leggen, want alles is áltijd zichtbaar. Een rommelige open kast ziet er niet netjes uit, dus ik bedacht een stappenplan om je open kasten weer op orde te krijgen.

Ook fijn: dit principe kan je natuurlijk ook gewoon toepassen op je open planken. Dat is dus precies wat we vandaag gaan doen: die open kasten en open planken onder handen nemen.

In 6 stappen je open kast opruimen én indelen

1. Maak een foto van de huidige situatie

Altijd leuk om straks een before en after-foto naast elkaar te kunnen zetten. Zo kan je zien hoeveel je er op vooruit bent gegaan na het opnieuw inrichten van je open kast.

2. Haal alles uit de open kast

Het is het fijnste om te beginnen met een leeg canvas. Zo krijg je in je hoofd creatievere ideeën, omdat er niets op zijn oude plek hoeft te blijven staan. Als je dingen wél laat staan, dan val je waarschijnlijk weer terug in je oude manier van inrichten.

Haal daarom alles uit je open kast en bedenk of het nog op de juiste plek ligt. Maak een grote stapel van alle items die je op de planken wilt hebben staan bij elkaar. Zo krijg je een overzicht van alle items, en kan je alvast zien welke dingen goed bij elkaar staan. Leg ze eventueel in de doneer-doos of misschien-doos.

Heb je de dozen van dag 1 nog niet klaargezet? Dag 1: met déze methode ruimen we het huis op tijdens de Clean Up Challenge.

3. Schoonmaken

Daarnaast is dit ook dé uitgelezen kans om de planken eens even grondig schoon te maken. Stof de planken even af en maak ze schoon met een sopje.

> Deze dingen in huis kun je ook gewoon met afwasmiddel schoonmaken

4. Begin met de grote items

Tijd om alle items weer terug te zetten op je open planken. Grotere vazen, manden en dienbladen zet je bijvoorbeeld als eerste op hun nieuwe plekje.

Om evenwicht te houden in de styling, kan het helpen om gelijkwaardige items tegelijkertijd in de kast te zetten. Focus je eerst op de grote vazen, kijk daarna naar alle manden en geef pas daarna de dienbladen een nieuw plekje.

5. Vul aan met de kleine items

Next up: de woonaccessoires. Vul de lege plekken die je nog over hebt bij je open kast op met kleinere woonaccessoires. Denk aan mooie kaarsen, planten, houten ornamenten, kistjes of een persoonlijke accessoire.

Onthoud: als je er niet vrolijk van wordt, houd het dan weg. Zou houd je iets meer ademruimte over voor. Planken die helemaal volgepropt zijn, zijn meestal visueel niet heel aantrekkelijk.

6. Maak weer een foto van je open kast

Yes, je bent klaar! Bekijk de nieuwe indeling van je open kast nog eens goed. Ben je helemaal tevreden? Maak dan weer een foto, en vergelijk de resultaten met elkaar. Als je blijer wordt van de nieuwe situatie, dan is het opnieuw indelen van je open kast helemaal geslaagd.

En zo niet, dan heb je altijd de before-foto nog om alles weer exact zo terug te zetten 😉

Tijd voor dag 5!

Dag 5: in 15 minuten een opgeruimde gang (dat is een fijne binnenkomer!)

Meer tips om het opruimen onder de knie te krijgen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

FreepikFreepik

Reageer op artikel:
Dag 4: in 6 simpele stappen je open kast en planken weer op orde krijgen
Sluiten